Heb een vraagje.
Wanneer kun je het beste je hond laten steriliseren? Steriliseren na de 1e loopsheid of kan het al eerder?
Wat is het verschil tussen deze 2 methodes, welke is de ingrijpenste voor de hond en de minst ingrijpende methode.
Of zijn er tegenwoordig nieuwere technieken?
Hoor het heel graag van jullie, en wat jullie ervaringen zijn.
Groetjes jen
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer steriliseren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik heb Isa op aan raden van de dierenarts haar voor de 1e loopsheid laten sterliseren.
Volgens mij kan je dat het beste doen na de eerste loopsheid. En een nieuwe manier is "Laparoscopie" ik weet niet of veel klinieken dat gebruiken maar hier word kort uitgelegd hoe het werkt.
http://dierenkliniekhattemwapenveld.nl/pages/dierenkliniek/laparoscopie.php
De een zegt voor de eerste loopsheid, omdat je dan op latere leeftijd het minst kans hebt op melkkliertumoren, suikerziekte etc.
De ander zegt na 3 loopsheden, zodat de kans kleiner wordt dat de teef op latere leeftijd incontinent wordt.
Ik heb voor de middenweg gekozen, na de 2e loopsheid.
Als je de methode bedoelt die ik in mijn gedachte heb, wordt de buik opgeblazen met gas, waardoor er ruimte wordt gecreëerd in de buik. Hierdoor is er een kleiner litteken. Maar hier heb ik me niet echt in verdiept, omdat dit bij kleinere rassen (in mijn geval) bijna niet wordt gedaan.
Het beste is als je hond uitgegroeid is.
Dat het mag met een bepaald aantal maanden wil niet zeggen dat het dan goed is.
Luna zou al gesteriliseerd moeten zijn(voor de eerste loopsheid) maar ze werd eerder loops dan verwacht....
Aan voor de loopsheid en na de loopscheid zitten volgens mij allebei wel nadelen (erna zeker het gedoe met broekjes/niet los i.b.m. mannetje enz.)
Ik zou doen wat jou da advieseert
laat een hond eerst uitgegroeid zijn, bij een sterilisatie stoppen de hormomen, wat houdt dat nou in ? dat er geen mooi bot meer uitgroeid, op latere leeftijd kunnen er problemen met het skelet ontstaan, hormomen zijn er niet voor niets. daar moet je van afblijven.
volwassen laten worden, dan kan je steriliseren of castreren, geld voor de teef als voor de reu.
de dierenarts maakt het niets uit wanneer je voor een sterilisatie komt, een teef en een reu blijven in de pupfase hangen als er voor de volwassenheid gecastreerd wordt, niet doen, wacht tot na de eerste loopsheid en volwassenheid.
Laparoscopie en de sterilisatie via de buik.
Op internet lees je van alles, voor de eerste loopsheid, tussen de eerste en de tweede in of pas na de derde.
Onze dierenarts raadde ook aan voor de eerste loopsheid.
Mellow is dus al gesteriliseerd.
Denk ook dat je voor jezelf de afweging moet maken wat je wilt.
Mag ik vragen waarom je je hond wil laten steriliseren?
@ Cindy tja dat maakt het ook zo moeilijk. Je wilt het liefst de minst ingrijpende ingreep.
De één is ingrijpender dan de ander. Maar wordt jouw hond dan nog loops? Want als ik het goed begrijp zijn bij jouw hond alleen de eileiders afgebonden? Dan blijft ze loops worden toch?
@ Willemijn dat was eigenlijk ook mijn idee. Maar juist omdat je zoveel leest en hoort vandaar mijn vraag en jullie ervaring hiermee.
ben niet tegen steriliseren van de teef hoor, maar als ik dan lees, er zijn zoveel nadelen aan de loopsheid.....broekje aan/niet los kunnen ? waar praten we over ? loopsheid hoort bij een teef.
dat er een medische kwestie is okee, maar een loopsheid heeft niets te maken met ziekte, niet iedere hond krijgt een baarmoeder ontsteking of kanker, kijk naar je hond hoe de loopsheid gaat , een intacte teef heeft veel minder kans op orgaan kankers, wordt niets over gezegd, alleen maar dat er een broekje aan te pas moet komen, of dat de hond niet los kan.
overweeg beide, de nadelen maar zeker ook de voordelen.
De ene DA zegt dit, de andere dat...
Onze fokker raadde ons aan de hond eerst te laten uitgroeien. Omdat hormonen gewoon nodig zijn voor het groeiproces, maar ook voor de geestelijke volwassenwording. Denk maar aan mensen, dat is net hetzelfde: we hebben die puberjaren nodig om daarna niet alleen lichamelijk maar ook mentaal volwassen te worden. Bij een hond is dat niet anders. Een hond castreren (steriliseren in de volksmond) zorgt ervoor dat ze meteen in de menopauze terecht komt.
Er zijn idd verschillende methoden: de snede over de buik, of met een kijkoperatie. Een kijkoperatie heeft het voordeel dat er maar een minieme insnijding is en de hond dus veel sneller herstelt. Maar nog niet alle DA's passen dit toe.
Dat zijn niet de enige nadelen hoor willemijn, er zijn er nog velen andere
Borka, goed lezen, en heus er is niets mis mee als je toch besluit om te steriliseren, maar echt wachten tot ze volwassen is, hormonen {schrijf het steeds met een m, haha} zijn er echt niets voor niets, die hebben een functie.
ook als alleen de eileiders worden afgebonden dan ook zijn de hormonen niet meer in gang.
en als je hond volwassen is en stabiel, dan is er geen bezwaar om te sterilseren. maar daarvoor niet doen.
{zelf steriliseer ik niet, maar dat is mijn keuze, mijn hond heeft een gewone loopsheid, en hoe ouder ze wordt, hoe makkelijker dr loopsheid wordt, } ik hou ze altijd in de gaten, ook even daarna, controleren is dan een must, en als je je hond goed kent, zie je gauw genoeg of er wat aan de hand is. controleer altijd je hond, laat ze liggen draai ze op haar rug, en kijk of er niets aan de hand is. is er wat aan de hand, ben je er vroeg genoeg bij. ken je hond.
@ Veronique ik ben er nog niet uit wat te doen. Wat de voor of nadelen zullen zijn, en wat jullie ervaringen hier op dit topic zijn vandaar mijn vraag.
heb het nimmer willen zeggen hier, maar nu haalt Christel het aan, inderdaad je hond gaat in de OVERGANG..... en daar hoor je niemand over. Christel het is juist wat je daar schrijft.
heb je al een loopsheid meegemaakt Borka?
Je kan er altijd 1 afwachten en dan verder beslissen
@ Juultje nee onze pup wordt volgende week pas 5 maanden, dus we hebben nog alle tijd. Onze vorige hond was een reu. Dit is onze eerste vrouwtje.
Waarom willen mensen toch standaard hun teefje laten opereren alleen vanwege de loopsheid..??
Idd, zoals eerder gezegd, loopsheid hoort bij een teef, het is dan afwegen of je hier voor kiest of niet, bij aanschaf van een hond!
zolang mijn honden niets mankeren laat ik de hond/en intact. ik zelf vind dat een loopsheid bij een teef behoort, ze zitten goed in de vel tijdens een loopsheid, vandaar dat ik nimmer steriliseer als het medisch niet noodzakelijk is.
ik heb duitse herder gehad, ook daar is nimmer gesteriliseerd, en nu newfoundlanders, en nogmaals medisch niet noodzakelijk dan geen sterilisatie/castratie, hormomen horen bij een hond, en een intacte hond heeft veel minder kans op orgaan kankers.
maar nogmaals als er een reden is om te sterliseren/castratie, dan ben ik daar niet op tegen. maar wel eerst volwassen laten worden, en liefst uitgegroeid.
Ja dat dachten wij ook, maar t kan altijd eerder komen
mijn honden zitten goed in de vel tijdens de loopsheid, heb het voor anderen misschien wat verkeerd uitgedrukt, ik kan me voorstellen dat er na iedere loopsheid een schijnddracht ontstaat, of te vroeg loops enz. dan is er een medische noodzaak om je hond te steriliseren/castreren. want iedere keer een schijndracht heftig, is de kans op een baarmoeder onsteking groot, dat is zeker een goeie keuze.
ik lees mee...twijfel hier ook als de beste over
en mocht ik haar steriliseren, wanneer dan????
en nee, ik overweeg sterilisatie niet om het "gedoe" zoals ik mensne hierboven hoor zeggen...er wordt ook meteen vanuit gegaan dat dat de insteek is, beetje overdreven gelijk.
of ik heb over wat dingen heen gelezen misschien.
loopsheid hoort bij een teef, ja..
met liefde loop ik achter lolaatje aan te dweilen en leg overal kleedjes neer en was 3x per dag...
interesseert me niks...
het gaat mij om lolaatje, maar dan nog, overweeg ik zeker sterilisatie.
waarom?
pups zijn niet de bedoeling voor d'r
en als ik dan lees over complicaties die later kunnen ontstaan denk ik tja, waarom dan niet safe gaan. en schijnzwangerschap, baarmoederontstekingen...vind ik toch best heavy allemaal hoor...
en bijkomend voordeel, dus niet de insteek van het verhaal!!! is dan dat je dat "gedoe" niet meer hebt.
alleen wanneer...
ze is nu net loops, en als ik dan hoor dat mensen het voor of net na 1e loopsheid doen...is dat niet erg vroeg??
als ik naar lola kijk bv, die is nog lang niet volwassen en uitgegroeid..
Mocht er dan voor gekozen worden, dan zou ik de hond eerst wel laten uitgroeien en iig na de 2e loopsheid.
@ Jeroen; Het is maar net waar je je goed bij voelt. Iedereen zegt iets anders, als je naar iedereen moet luisteren kom je er nooit uit.
Ik heb inmiddels mijn zesde teefje. Ze zijn allemaal tussen het eerste en tweede jaar gesteriliseerd. Bij Dodo hebben ze toendertijd alleen de eierstokken weggehaald en bij Bora heb ik toch weer alles laten weghalen. Bora is volgens mij met een klein gaatje geopereerd. Is alweer even geleden. De loopsheid op zich had ik nooit moeilijkheden mee maar daarna werden ze allemaal schijnzwanger vandaar de sterilisatie, ze waren dan erg sloom en akelig. Ik heb alleen met mijn brakjes incontinentie gehad. 'Bij de flatcoateds niet. Bij mijn flatjes wordt het haar duidelijk anders. ik heb geen verandering in gedrag gemerkt en ook zijn ze niet dikker geworden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer steriliseren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?