Er is nog al wat onduidelijkheid bij hondenbezitters over hondenvoer. Een verhaal om wat helderheid te geven over de voeding van jouw hond lijkt me daarom wel eens nuttig.
Honden eten vlees
Het is misschien een open deur, maar een hond is een vleeseter (een carnivoor). Vrijwel niemand die dat niet weet, maar toch laten we ons graag gek maken door tv reclames van bepaalde merken hondenvoer die granen en groente aanprijzen in hun voeding alsof dit een meerwaarde zou zijn. Dit is het niet! Tenminste niet in de hoeveelheid waarvan de fabrikant gebruik maakt. De optimale voeding voor een hond zou voeding zijn waarbij hij 92 procent vlees binnen krijgt en ongeveer 8 procent groente. Dit is onmogelijk in een brok te krijgen en is eigenlijk alleen in verse diepvries voeding haalbaar zoals bijvoorbeeld BARFmenu. Niet ieder merk diepvries vlees is direct volledig en goed, want een juiste verhouding aan spiervlees, orgaanvlees en zelfs botten is belangrijk.
Een hond stamt af van de wolf. Een wolf jaagt in een groep en eet de door hen gevangen prooidieren. Dit zijn grote en kleine dieren, maar vrijwel altijd planten/graaneters (herbivoren). Daarbij vangen ze in perioden ook vis. Nadat een dier gevangen is wordt eerst de maag op gegeten. Hierdoor krijgt de hond het percentage groenten binnen en eventueel de voor-verteerde granen. Hieruit haalt de wolf zijn benodigde vitamine en koolhydraten. De rest van zijn voedingsbehoefte word uit het vlees gehaald. Hieruit haalt hij energie, vetten en eiwitten. Een kleine hoeveelheid vitamine B en D en verschillende mineralen worden ook uit het vlees gehaald.
De hond heeft nog steeds de zelfde voedingsbehoefte als de wolf. Maar gemak dient de mens en vers vlees is nogal bewerkelijk. Vandaar de hondenbrok. Om een droge brok te maken heb je voedingsstoffen nodig waarmee dit kan. Voor veel merken is dit graan. Graan is goedkoop en daarmee word de prijs gedrukt. Het supermarkt segment voer heeft vaak zelfs maar een percentage van 4 procent vlees. (Bonzo, Pedigree, Frolic, etc) De rest is vrijwel allemaal graan waar het dier helemaal niets aan heeft. Ze kan het onmogelijk verteren en in het slechtste geval reageert het dier er op met een allergische reactie of andere problemen met maag, darmen of vacht.
Het premium segment voer heeft vaak een vleesgehalte dat ligt tussen de 20 en de 40 procent vlees. Dit is dus 5 tot 10 maal hoogwaardiger dan de meeste supermarkt voeding. Sommige van deze merken gebruiken nog steeds granen als bij-product dus kan je zomaar nog 80 procent graan (o.a. Royal Canin, Eukanuba) aan jouw vleeseter voeren. Andere merken kiezen voor rijst of aardappels (Profine met ruim 40 % vlees) als vervanging voor het graan. Dit zijn niet direct hele voedzame producten, maar de hond reageert hier vaak veel beter op en kan dit beter verteren. Het top segment voer heeft een vlees gehalte tussen de 60 en 80 procent (o.a. Acana en Orijen). Vaak ook graanvrij. Wat betreft droge brokken het beste wat je jouw hond kan geven, maar er hangt hier een prijskaartje aan.
Het mag duidelijk zijn dat er verschil in kostprijs zit tussen de verschillende segmenten, maar met name in het premium segment is het opletten dat je toch niet een veel te hoge prijs/kwaliteit verhouding betaald. In dit segment heeft Profine hondenvoer een ontzettend goede prijs/kwaliteit verhouding. Let ook op met blikvoer en verschillende soorten paté in kuipjes. Ook hierbij denk je vaak goed te doen en je dier te verwennen, maar een blik op de ingredienten leert je vaak dat je vrijwel geen vlees geeft. Ga dan voor diepvries voeding zoals BARFmenu, kuipjes van Renske of versvlees van Ecostyle. Ook profine heeft sinds een tijdje blikvoeding met een vleesgehalte van 60 procent.
Voor meer informatie over voeding van jouw hond kan je altijd even de winkel binnen stappen.
Looking for Reliable Essay Writers? Check Out This Service!
Struggling with Deadlines? Let Experts Handle Your Nursing Assignments
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
5 Things to Avoid When Your Dog Gets Vaccinated
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?