Forum hoe is het allemaal bij jullie begonnen en gegaan?
dé club voor alle Fokkers! > forum > hoe is het allemaal bij jullie begonnen en gegaan?
Jacintha
Ik vraag me af hoe jullie eerste keer was.
het idee van ik wil gaan fokken?
wat heb je toen allemaal opgezocht?
ik wil later zeker fokken welk ras weet ik nog niet 100% zeker.
maar natuurlijk wel via de Fci en standaard.
maar hoe zijn jullie zover gekomen?
hoe wisten jullie welke hond bij die van jullie paste?
hoe de stambomen in elkaar zaten?
hoe je de pups moest verzorgen?
hoe had je dat allemaal geregeld bij de Da?
en zo kan ik nog wel meters vragen stellen .
sorry maar ik vraag het me gewoon graag af.
want de eerste keer is natuurlijk erg spannend en hoe weet je dat alles goed is ?
Groetjes Jacintha
02 januari 2013 om 14:26
Habbelbabbel
Vijftien jaar geleden wilde ik graag eens een nestje. Dat is er nooit van gekomen want ik had kleine kinderen. Die droom is altijd gebleven. Nu ik weer jonge honden heb, ben ik naar shows gegaan met mijn schatten, heb ik veel contact met de fokkers gehouden en alles los en vast gelezen.
Ik ben lid geworden van de rasverenigingen en heb heel wat babbeltjes gehad met andere kenneleigenaren.
Nu heb ik een kennelnaam aangevraagd. Dus na jaren en jaren volg ik op mijn eigen tempo mijn droom na, een eigen kennel om schatjes van honden te mogen fokken waarbij op alle aspecten gelet wordt.
Tien jaar geleden heb ik een gelegenheidsnestje gehad. Dat heeft mijn droom versterkt
Wanneer ik werkelijk het eerste nestje ga krijgen is nog steeds de vraag. Bloedlijnen, etc, etc, een hele zoektocht om een geschikte reu te vinden. Testen en onderzoeken etc, van de moederhonden.
02 januari 2013 om 14:40
Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom 3 doggies
Allereerst zou ik willen zeggen... Als je een hoop meningen over dit onderwerp wilt lezen kijk dan hier http://www.hondenpage.com/hondenforum/102874/waarom-fokken-jullie?.php en ook hier http://www.hondenpage.com/hondenforum/127486/hoe-doen-jullie-fokkers-dat-??-.php eens. Denk dat deze topics beide erg leerzaam kunnen zijn voor beginnende fokkers .
Ik zal zo meteen even je vragen allemaal stuk voor stuk beantwoorden, deels met antwoorden gekopieerd uit de bovenstaande topics maar goed... Komt er aan !
02 januari 2013 om 21:12
Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom 3 doggies
het idee van ik wil gaan fokken?
wat heb je toen allemaal opgezocht? "
Ik dacht net zoals anderen vroeger altijd dat fokken vooral leuk was, of het echt goed geld verdienen was wist ik niet maar het leek mij gewoon vooral genieten. Met die insteek ben ik dus ook in eerste instantie mij gaan begeven in het fokkerswereldje. Ik kwam toen ook snel achter de 'echte waarheid', fokken is erg leuk maar lang niet alleen maar puppy's knuffelen (heb het uiteindelijk zelf ook maar al te goed ondervonden helaas). Dit heeft mij er toch zeker niet van weerhouden verder te gaan in het fokwereldje dus ik ben gewoon verder gegaan met meer informatie zoeken over wat er allemaal bij komt kijken.
Ik ben shows gaan lopen, me in m'n ras gaan verdiepen (toen bleek dat mijn meisje geschikt was voor de fok) en heb contact gezocht met andere fokkers om zo meer te weten te komen over wat het precies inhoudt. Ben ook erg goed begeleid/gecoacht door een fokker uit de omgeving die ook aanwezig was bij de eerste bevalling van onze Abby en zo ben ik dus eigenlijk langzaamaan het wereldje in gekomen.
hoe wisten jullie welke hond bij die van jullie paste? "
Ik heb nooit een hond gekocht met de intentie enkel en alleen hiermee te fokken. Ik heb altijd gezocht naar een ras dat bij mij past, het fokken is een bijzaak of iets wat er later pas bij kwam…
Ik heb verschillende hondenrassen in huis gehad en uiteindelijk met een van al deze rassen maar gefokt (en heb nog een meisje rondlopen van een nieuw ras waarmee ik binnenkort mijn fokdroom werkelijkheid mee hoop te kunnen maken). Voor mij is het belangrijk dat de hond waarmee ik fokt aan mijn eisen voor het ras voldoet. Dat betekend niet alleen de rasstandaard en regels die de rasvereniging voor hun honden opstellen, maar ook datgeen wat ik belangrijk vind in een hond persoonlijk.
Ik ben gek op dingen uitzoeken dus al mijn rassen (op mijn eerste hond na dan, die kreeg ik toen ik 4jr oud was) heb ik eerst opgezocht in de hondenencyclopedie. Jarenlang heb ik deze uitgeplozen en zo is er een hele lijst aan mooie rassen voor mij uitgekomen. Bij het plan een nieuwe hond in huis te nemen pak ik telkens de encyclopedie er weer bij en ga ik op zoek naar het ras dat op dat moment het beste bij mij/ons past (daarna verdiep ik mij natuurlijk ook in het wereldje voor ik definitief besluit welk ras het wordt).
hoe je de pups moest verzorgen?
hoe had je dat allemaal geregeld bij de Da?
want de eerste keer is natuurlijk erg spannend en hoe weet je dat alles goed is ? "
Dit weet je in het begin ook niet, zijn allemaal dingen die je gaandeweg leert…
Stambomen heb ik me in eerste instantie niet zo mee bezig gehouden. De fokker (van Abby’s vader, eentje die al jarenlang fokt) heeft voor mij de dekreu van ons eerste nestje eigenlijk uitgekozen en ik wist op basis van uiterlijk, gezondheid en karakter wel wat ik zocht in een reu dus hier ben ik meteen mee akkoord gegaan want ik vond hem prachtig. Ik ben daarna natuurlijk wel zijn stamboom gaan uitpluizen maar echt weten wat ik zoek in een stamboom kwam pas later. Bij ons tweede nest ben ik hier al veel dieper op ingegaan en heb ik ook op veel meer dingen gelet dan alleen de reu zelf maar ook diens voorouders en genetische aspecten (overigens stond ik toen ook nog altijd voor de volle 100% achter de vader van ons eerste nest hoor, nog altijd vind ik dat een geweldige hond van binnen en buiten). En nu met de fokplannen met onze jongste is dit iets waar ik nog meer tijd in stop, ook nog verder/langer van tevoren. Daar word je dus alsmaar beter in als het ware, maar in het begin heb je daar ook zeker wel wat hulp van anderen bij nodig denk ik.
Pups verzorgen is net zoiets. Ook dat leer je gaandeweg en ook daarvoor heb ik nog altijd meerdere fokkers stand-by staan die ik in geval van nood om tips/adviezen kan vragen. Je wil niet weten hoe vaak ik, soms zelfs midden in de nacht, met bevriende fokkers aan de lijn heb gehangen als ik ergens een vraag over had. Je moet als fokker nooit denken dat je alles weet, om advies vragen is niks mis mee! Ondertussen weet ik door ervaringen wel meer wat ik moet verwachten van een nest, maar goed mijn eerste keer wist ik natuurlijk ook niet veel meer dan dat alles wat ik in de boeken had gelezen en had gehoord van anderen. Is toch altijd weer afwachten wat je zelf ervaart als fokker zo een eerste keer.
De DA heb ik persoonlijk altijd weinig mee te maken… Weet niet of je het topic van mijn 2e nestje hebt gevolgd toen der tijd (zo niet kan ik je de link nog wel geven)? Maar daaruit bleek ook wel weer dat je hun advies niet al te veel moet laten meewegen. Een dierenarts kan je goed helpen in geval van nood, begrijp me niet verkeerd! Je hebt ze ook echt nodig! Maar zij zijn met name bekend met gevallen waarbij het echt goed mis gaat, een goede bevalling hoeven zij immers niets bij te doen dus daarvoor is de hulp van een ervaren fokker belangrijk. Ik heb altijd de DA stand-by staan en als ik vragen heb bel ik deze natuurlijk meteen. Maar bij twijfel bel ik dan ook nog altijd even een bevriende fokker op om te vragen wat die van het hele verhaal denkt… Hun oordeel vertrouw ik dan toch meestal meer op dan die van de DA vreemd genoeg.
Nou hopelijk heb ik zo je vragen een beetje beantwoord. Zo niet dan hoor ik het wel !
02 januari 2013 om 21:25
Jacintha
wow wichita je hebt mijn vragen prachtig beantwoord .
en zal die linkjes ook zeker weten.
ik heb het van de 2e nestje nog niet helemaal mee gekregen.
maar snap kwa Da wat je bedoelt.
heb het hier met een fret gehad die ziek was.
en later hoor ik dat die al die tijd een zieke fret heb gekocht grrr zo zie je ook dat je niet alle opvangs moet geloven.
maar goed dankje voor je antwoorden hier heb ik echt heel veel aan.
nogmaals bedankt
03 januari 2013 om 11:21
Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom
Hier heb je nog de link naar dat topic mocht je benieuwd zijn...
http://www.hondenpage.com/hondenforum/50377/dag-55....php
03 januari 2013 om 18:26
Safi Kengee
Wat een leuke vragen!
het idee van ik wil gaan fokken?
- Dat was nadat onze reuen een aantal keer gevraagd waren voor een dekking. Door die dekkingen rolden we erin en voelden we dat er een passie was geboren om zelf ook aan het ras mee te werken en te verbeteren.
wat heb je toen allemaal opgezocht?
- Vooral veel fokkerij gebonden dingen, ik heb een medische dierenachtergrond dus dat hielp al aardig mee maar alles om het fokken (en dat is véél) van gezondheid, tot risico's tot kosten, tot verantwoordelijkheid enz
ik wil later zeker fokken welk ras weet ik nog niet 100% zeker.
maar natuurlijk wel via de Fci en standaard.
maar hoe zijn jullie zover gekomen?
- De Basenji hadden we dus al, dit ras past perfect bij ons en ons karakter.
Wij hadden dus al het ras voor we wilden fokken.
Ik raad ook aan om als je een ras voor ogen hebt, op zoek te gaan naar een goede fokker en na een tijd te kijken of dit inderdaad "jouw" ras is. Niet een ras kiezen omdat je ermee wil fokken maar omdat dit ras bij jou past
hoe wisten jullie welke hond bij die van jullie paste?
- Basenji past bij Basenji, toen Buana (de eerste) kwam, hadden we op dat moment geen hond.
hoe de stambomen in elkaar zaten?
- Dat is in het begin best moeilijk, maar als je de stamboom erbij pakt kun je ook googlen en lijnen uitzoeken. Veel rassen hebben wel een database waar je dus achter kunt kijken.
hoe je de pups moest verzorgen?
- Dit kun je leren van anderen, vanuit boeken en door bij fokkers mee te kijken als er pups zijn. Een boek kopen (rond de werpkist bv) is een mooi en leuk begin om je te verdiepen.
hoe had je dat allemaal geregeld bij de Da?
- Dit hebben we zelf nog niet meegemaakt omdat ons teefje pas 1 jaar is maar ik zou de dierenarts rondom de testen/dekking/bevalling dichtbij en op de hoogte houden. Je zult regelmatig bellen voor advies, vraagjes enz.
Een goede dierenarts staat voor je klaar om te helpen met de gezondheidstesten (sommige mogen zelf HD fotos maken bv of de dierenarts kan een dierenarts aanwijzen) de dierenarts kan progesteron testen doen om te kijken wanneer het beste dekmoment is en rondom de bevalling komt de dierenarts weleens bij je thuis.
De Raad van beheer (als je nl bent) komt ook langs, om de puppen te checken en chippen.
03 januari 2013 om 18:49
Safi Kengee 3 doggies
Wat een leuke vragen!
het idee van ik wil gaan fokken?
- Dat was nadat onze reuen een aantal keer gevraagd waren voor een dekking. Door die dekkingen rolden we erin en voelden we dat er een passie was geboren om zelf ook aan het ras mee te werken en te verbeteren.
wat heb je toen allemaal opgezocht?
- Vooral veel fokkerij gebonden dingen, ik heb een medische dierenachtergrond dus dat hielp al aardig mee maar alles om het fokken (en dat is véél) van gezondheid, tot risico's tot kosten, tot verantwoordelijkheid enz
ik wil later zeker fokken welk ras weet ik nog niet 100% zeker.
maar natuurlijk wel via de Fci en standaard.
maar hoe zijn jullie zover gekomen?
- De Basenji hadden we dus al, dit ras past perfect bij ons en ons karakter.
Wij hadden dus al het ras voor we wilden fokken.
Ik raad ook aan om als je een ras voor ogen hebt, op zoek te gaan naar een goede fokker en na een tijd te kijken of dit inderdaad "jouw" ras is. Niet een ras kiezen omdat je ermee wil fokken maar omdat dit ras bij jou past
hoe wisten jullie welke hond bij die van jullie paste?
- Basenji past bij Basenji, toen Buana (de eerste) kwam, hadden we op dat moment geen hond.
hoe de stambomen in elkaar zaten?
- Dat is in het begin best moeilijk, maar als je de stamboom erbij pakt kun je ook googlen en lijnen uitzoeken. Veel rassen hebben wel een database waar je dus achter kunt kijken.
hoe je de pups moest verzorgen?
- Dit kun je leren van anderen, vanuit boeken en door bij fokkers mee te kijken als er pups zijn. Een boek kopen (rond de werpkist bv) is een mooi en leuk begin om je te verdiepen.
hoe had je dat allemaal geregeld bij de Da?
- Dit hebben we zelf nog niet meegemaakt omdat ons teefje pas 1 jaar is maar ik zou de dierenarts rondom de testen/dekking/bevalling dichtbij en op de hoogte houden. Je zult regelmatig bellen voor advies, vraagjes enz.
Een goede dierenarts staat voor je klaar om te helpen met de gezondheidstesten (sommige mogen zelf HD fotos maken bv of de dierenarts kan een dierenarts aanwijzen) de dierenarts kan progesteron testen doen om te kijken wanneer het beste dekmoment is en rondom de bevalling komt de dierenarts weleens bij je thuis.
De Raad van beheer (als je nl bent) komt ook langs, om de puppen te checken en chippen.
03 januari 2013 om 18:49
Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy 3 doggies
Wij zijn begonnen met een reu, na een tijd shows gelopen te hebben testen laten doen. De testen waren goed dus op de dekreuen lijst laten zetten. Aanwezig zijn bij de overleggen via de vereniging.
Ik wilde er graag een teefje bij en daarom hebben we besloten dat het een teefje moest zijn van dezelfde fokker als de reu, maar ook nog eens van dezelfde moeder. Puur omdat ik weet wat ik heb en kan verwachten.
Verder is het jaren achter de pc uitzoeken hoe alles in elkaar zit, waar welke honden vandaan komen, bij welke fokker, wat de achtergrond is, wat de uitslagen van testen zijn. Zo kan k nog wel even door gaan, maar er gaat jaren in zitten voordat je maar aan een nestje kan denken.
Cursus gedaan KK1, daar wordt je een stuk wijzer van, daar zijn vaak ook fokkers die veel info met je willen delen. Maar het belangrijkste is dat je de fokkers van je ras kent en dingen met hun kan bespreken.
Het regelen met een DA is vaak nog wel even lastig, ze hebben het niet zo op fokkers, omdat die altijd denken het beter te weten. Maar als je de juiste gevonden hebt is er niets aan de hand en moet alles gewoon bespreekbaar zijn.
Verder staan er 2 links hier boven waar ook duidelijk en uitgebreid antwoord gegeven wordt.
04 januari 2013 om 11:28