Forum hond toch graan nodig?
Vers vlees voeren > forum > hond toch graan nodig?
Loetje
Ik denk ook wel dat honden in het wild kunnen leven. Het hangt er vanaf waar en of ze altijd al in het wild leven. Er zijn roedels met honden die in de bergen leven en overleven. Maar die zijn dat gewend. Als je mijn boeven in de bergen in Turkije neer zet weet ik niet of ze het overleven.
Zou je ze in NL in het 'wild' uitzetten dan overleven ze het vast wel. Genoeg afval en er komt vast wel een dierenamubulance langs
09 februari 2012 om 09:29
Dit onderwerp staat op slot. Je kunt niet reageren
Anoniem (Gast)
Gras is ook graan. De hond eet het af en toe wanneer zij/hij
"
09 februari 2012 om 09:30
Anoniem (Gast)
je stelling moet uiteraarde stelling zijn.
09 februari 2012 om 09:32
Brokkel 3...De splinter in uw zitvlak!
Graan is niet noodzakelijk, maar het feit dat sommige honden er allergisch op reageren dan wil dat niet zeggen dat het per definitie slecht voor een hond is.
Graan is een buitengewoon goed verteerbare gezonde energiebron ( koolhydraten ) voor je hond.
En verder mijn honden deden en doen het UITERMATE slecht op vers en of brokken waar geen granen en veel vlees in zit.
Alleen al het feit dat vers en graanvrije brokken op dit forum je bij wijze van spreken van boven & onder je gaffel in worden gefrot dat maakt het een grote komedie, en ontzettend leuk om het zoals inmiddels duidelijk, NIET mee eens te zijn.
En het leuke is....ik denk er echt zo over...wha..ha..ha..haa!!
Dus zodoende voor mijn honden nu en in de toekomst een brok voorzien van GRANEN en een gematigde hoeveelheid vleesmeel
En tussen het drollen draaien door een lekker Gespikkeld Meergranen eitje is toch ook niet verkeerd dacht ik zo
In de naam van het VERS de BROK het heilige voer.....Amen
09 februari 2012 om 10:23
Kai
Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik heus geen specialist ben op het gebied van hondenvoeding en fysiologie, maar ik ben dan ook maar een student en moet er nog veel bij leren Dus met dat in je achterhoofd kun je de volgende lap tekst gaan lezen
Ik moest laatst dieren beoordelen op hun verteringsstelsel en dan indelen als carnivoor, omnivoor of herbivoor... nou, dat viel nog niet mee. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen het verteringsstelsel van een carnivoor en een omnivoor. Zij zitten met name in het wel of niet bestaan van een blinde darm, grootte van de maag (of het bestaan van meerdere magen), en de lengte van het stelsel in het geheel.
Herbivoren hebben over het algemeen een kleine maag en een relatief lang verteringsstelsel, plus een grote blinde darm die actief betrokken is met de vertering. Moet ook wel, want plantaardige materialen zijn heel lastig te verteren. De meeste vertering vind plaats in de darmen en niet in de maag (uitzonderingen daargelaten).
Carnivoren hebben over het algemeen een grote maag en een relatief kort verteringsstelsel, met een afwezige of rudimentaire blinde darm die geen functie heeft in de vertering. De meeste vertering vindt plaats in de maag en de rest van het stelsel is niet erg lang omdat het voedsel vrij gemakkelijk te verteren is.
Een herbivoor is gebouwd om plantaardig voedsel, waaronder granen, te verteren, maar zelfs zij kunnen soms niet alles (in één keer) verteren. Een hond, met het verteringsstelsel van een carnivoor, kan er dus wel naar fluiten om dat kunstje na te doen.
Wat betreft het gebit. Een hond heeft zeer zeker wel het gebit van een carnivoor! Het maakt niet uit of ze wel of niet nog steeds hun voedsel moeten of kunnen vangen en doden, het gebit (of het verteringsstelsel wat dat betreft) laat zich niet in een paar duizend jaar eruit 'evolueren'. Morfologische kenmerken zijn absoluut veranderd, dat kan geen mens ontkennen, maar de fysiologie van een een hond is bijna identiek aan die van de wolf. Hooguit is de schedel wat kleiner en zijn de kaken en hoektanden minder uitgesproken, maar dat maakt hen nog geen omnivoor.
Ik moest bijna lachen toen ik hier ergens las dat uit de schedel van de hond zou blijken dat het geen jager meer is en dus geen carnivoor Tenzij ik dat natuurlijk verkeerd begrepen heb
Honden zijn inderdaad al duizenden jaren als het ware een lopende afvalbak van de mens, naast hun andere taken zoals gezelschap en warmte bieden, transport, helpen bij de jacht etcetera. Toch geloof ik niet dat de hond in een paar duizend jaar zodanig kan zijn aangepast dat hij 'speciaal' is ontwikkeld om ons eten te verteren. Ik denk dat een hond van nature een soort 'basis' nodig heeft (vitaminen en mineralen, etcetera, ben hier niet zo in thuis) die absoluut te verkrijgen is door het eten van prooi, maar wat ook via andere wegen te verkrijgen is, bijvoorbeeld door het eten van ons etensafval of door het eten van brokken. De hond komt op beide manieren aan die essentiële 'basis' van voedingsstoffen die nodig is om te overleven.
Maar als ik persoonlijk zou kiezen, zou ik toch meer neigen naar de prooi-kant. Granen zijn mijn insziens niet essentieel voor een hond. Gekookte en/of verwerkte granen kunnen er blijkbaar ook voor zorgen om aan een deel van de essentiële 'basis' te komen, en aangezien honden al eeuwen en inmiddels ook al tientallen jaren op brokken overleven, zal het ook heus niet puur slecht zijn. Toch denk ik dat er niets mis mee is (en ik het persoonlijk dus zelfs prefereer) om een hond op een manier te voeren waar zijn hele wezen op is gebouwd--prooi.
Dit alles is trouwens mijn mening, verkregen door onder andere de stof die ik krijg te leren en mijn eigen inzicht, waar anderen het niet mee eens hoeven te zijn. "
"In een paar duizend jaar" kan er ontiegelijk veel gebeuren in de evolutie van een dier. Sommige dingen subtieler dan anderen.
Om echt iets zinvols te kunnen zeggen over het verteringsstelsel van de hond zou je niet 1, of 100, maar 10.000en honden moeten onderzoeken. Alleen op die manier kun je een globaal beeld krijgen en de deviaties (verschillen onderling) fatsoenlijk gaan normeren. De tekeningen die veelal in studiemateriaal staan zijn niet gebaseerd op zo'n uitgebreid onderzoek. Het zou mij ook niet verbazen als de vorm van het stelsel van wolf naar hond hetzelfde is gebleven, maar dat de verterende stoffen niet meer hetzelfde zijn. Zo'n diepte onderzoek is volgens mij nog nooit uitgevoerd.
Als je kijkt naar hoe de hond zich heeft kunnen ontwikkelen, als container van de mens, dan moet het toch duidelijk zijn dat het aanpassend vermogen van de hond enorm is...waarom er dan zo standvastig vastgehouden moet worden aan het carnivoren principe (terwijl de hond zo al millennia lang niet meer leeft!) vind ik vreemd.
Het patroon van de zwakkere kaken en kleinere tanden is een testament voor deze ontwikkeling van de hond. En hoewel we de hond nog in kunnen zetten voor de jacht (onder supervisie van mensen overigens) heeft de hond zich in de laatste 5 tot 30 millennia een andere hoek in gespecialiseerd (het rondschooien bij mensen) De meeste honden hebben niet eens de motorische patronen om nog volledig te kunnen jagen...dus van prooi opmerken tot het ontleden en consumeren van het dier. Maar goed ook, anders konden we ze helemaal niet gebruiken voor onze eigen jacht. Dan is de fazant namelijk al op voordat ie bij je is.
Dus in het kort: volgens mij kun je bijster weinig echt zeggen over het verteringsstelsel van de hond op dit moment...maar zie je in de ontwikkeling van de hond toch echt een patroon dat zich weg dirigeert van het carnivoren bestaan. Ik spreek mij daarmee niet uit Voor graan, overigens, maar wil alleen aantonen dat het carnivoor-denken, met wat we nu weten, mank is.
09 februari 2012 om 10:37
Kai
Dit wordt op eennhele vervelende manier telkens weer verstoord.
Af en toe een grap, das niet erg, graag zelf, maar dit isngewoon alleen storend.
En nu weer graag on topic. "
Je moet de mensen positief opvoeden, Zonnetje.
Gewenst gedrag belonen, ongewenst gedrag negeren
09 februari 2012 om 10:41
Anoniem (Gast)
als een hond zich zo goed aan de mens heeft aangepast hoe komt het dan dat graan nog steeds in grote mate veel allergien veroorzaakt en bij een allergie meestal de grote veroorzaker is
hoe komt het dan verder als een hond zoals beweert wordt zich totaal heeft aangepast aan de mens zijn voedingspatroon dat graan nog steeds voor hopen stront zorgt ze zouden in die duizende jaren toch al lang moeten aangepast zijn aan graan en daar enorme voedingsstoffen uit halen (wat dus niet gebeurd)
hoe komt het dan verder dag als je een hond los klaat die spontaan op gras,fruit,groente zal beginnen kauwen als het voor zijn neus ligt en als die bij een mais veld staat dan laat die de mais links liggen
vind dit dan ook wat vreemd voor een wezen dat op onze voedings behoefte afgesteld zou zijn.
09 februari 2012 om 10:44
Kai
hoe komt het dan verder als een hond zoals beweert wordt zich totaal heeft aangepast aan de mens zijn voedingspatroon dat graan nog steeds voor hopen stront zorgt ze zouden in die duizende jaren toch al lang moeten aangepast zijn aan graan en daar enorme voedingsstoffen uit halen (wat dus niet gebeurd)
hoe komt het dan verder dag als je een hond los klaat die spontaan op gras,fruit,groente zal beginnen kauwen als het voor zijn neus ligt en als die bij een mais veld staat dan laat die de mais links liggen
vind dit dan ook wat vreemd voor een wezen dat op onze voedings behoefte afgesteld zou zijn.
"
"Een hond"
en als die van mij nou wel op de korenvelden klapt?
Nee, met zo'n redenaties komen we helemaal nergens.
Het wil natuurlijk ook niet zeggen dat de hond op al het voedsel even goed reageert, ik kan mij zelfs voorstellen dat in de restproducten van vroeger niet zoveel granen zaten. Deze producten zijn immers, of waren ooit, best goed houdbaar.
Zo'n allergie wordt toch meestal gediagnosticeerd via een selectie dieet? Ik kan mij indenken dat er ook een allergie kan zijn voor de gekke stofjes in de zogenaamde "goede brok" Wanneer je een graanvrije brok gaat voeren kom je meestal ook uit bij brokken die daar minder (of niks) van moeten hebben.
Dus in die zin denk ik niet dat we op die manier ver komen in het vormen van een goede conclusie.
09 februari 2012 om 10:50
Anoniem (Gast)
Nee, met zo'n redenaties komen we helemaal nergens.
"
De enige redenatie die voor mij steek houd is dat er genoeg mensen zijn die een menu geven waar iedere graan soort 100% wordt vermeden.
Dat er honden zijn die niet tegen vlees kunnen wil niet perse zeggen dat graan goed/nodig is er zijn buiten graan genoeg andere voedings middelen die je kan geven,denk daarbij aan fruit en groente,granen zijn veelal een opvulmiddel/bindmiddel blijven.
Voor mij rest gewoon de vraag als er zo veel gezond fruit en groente zijn waarom dan graan wat het minst waardige is qua voedings kwaliteit voor een hond waarom wordt net dit gebruikt in zo een grote % door fabrikanten.
09 februari 2012 om 11:12
Kai
De enige redenatie die voor mij steek houd is dat er genoeg mensen zijn die een menu geven waar iedere graan soort 100% wordt vermeden.
Dat er honden zijn die niet tegen vlees kunnen wil niet perse zeggen dat graan goed/nodig is er zijn buiten graan genoeg andere voedings middelen die je kan geven,denk daarbij aan fruit en groente,granen zijn veelal een opvulmiddel/bindmiddel blijven.
Voor mij rest gewoon de vraag als er zo veel gezond fruit en groente zijn waarom dan graan wat het minst waardige is qua voedings kwaliteit voor een hond waarom wordt net dit gebruikt in zo een grote % door fabrikanten. "
Dan kom ik toch weer terug bij "je hebt brokken, en je hebt Brokken"
"De fabrikant" bestaat helemaal niet, dat is allemaal helemaal niet zo zwart/wit.
Ik voer bijvoorbeeld Orijen, dat is een brok zonder enig graan. Mijn pup kwam op Bonzo voeding bij mij thuis...en dat hebben we heeeeeel snel gestopt.
Een van de redenen dat ik steeds zeg dat je tienduizenden honden zou moeten bestuderen, is precies omdat je zoveel individuele verschillen zult hebben dat het moeilijk is om op een kleine schaal onderzoek een kloppend globaal plaatje te krijgen.
Ik denk dat het eten ook nog een heel andere dimensie kent, namelijk het sociale. Hier eet de hond 's ochtends een portie Orijen, en de rest van de dag eet hij met ons mee. Dat wil zeggen brood, aardappel, groenten, fruit, vlees/vis/gevogelte. Maar ook pasta, een half broodje pindakaas en rijst.
Het samen eten sterkt ontzettend de band, het voegt toe aan een emotionele gezondheid. En die is ook relevant voor een "biologische" gezondheid.
09 februari 2012 om 11:28
Anoniem (Gast)
Dan kom ik toch weer terug bij "je hebt brokken, en je hebt Brokken"
"
het gaat om graan ik heb niks tegen brokken voeren wel tegen onnodige ingredienten die op het eerste zicht niet schuldig lijken toch in veel gevallen een probleem veroorzaken,
ik beschouw het een beetje als cola mensen drinken dit hun gans leven als je dan weet dat in 1 glas cola
8 klontjes suiker zitten wil dat daarom zeggen dat de suiker die in cola zit de beste is en evengoed als natuurlijke suikers,want met zo een argument komen graan voerders af,
snap echt de redentie niet ik geef al 20 jaar graan en mijn honden leven hier op dus daarom is graan goed
als je nu bv hills,rc neemt veel graan maar ook chemishe troep en rubber dus dat is volgens de redenatie van graanvoerders ook goed voor een hond want ze eten dit ook op en leven verder.
09 februari 2012 om 11:45
Anoniem (Gast)
Het samen eten sterkt ontzettend de band, het voegt toe aan een emotionele gezondheid. En die is ook relevant voor een "biologische" gezondheid. "
09 februari 2012 om 11:48
Kai
het gaat om graan ik heb niks tegen brokken voeren wel tegen onnodige ingredienten die op het eerste zicht niet schuldig lijken toch in veel gevallen een probleem veroorzaken,
ik beschouw het een beetje als cola mensen drinken dit hun gans leven als je dan weet dat in 1 glas cola
8 klontjes suiker zitten wil dat daarom zeggen dat de suiker die in cola zit de beste is en evengoed als natuurlijke suikers,want met zo een argument komen graan voerders af,
snap echt de redentie niet ik geef al 20 jaar graan en mijn honden leven hier op dus daarom is graan goed
als je nu bv hills,rc neemt veel graan maar ook chemishe troep en rubber dus dat is volgens de redenatie van graanvoerders ook goed voor een hond want ze eten dit ook op en leven verder.
"
Ik probeer een nieuwe dimensie aan het gesprek toe te voegen...namelijk, het is niet het een of het ander. Grijze gebieden en geheel andere manieren om naar het eten (en voeren) op zich te kijken. Ik heb namelijk al meerdere keren gezegd dat ik mij niet uitspreek voor of tegen graan, maar dat de redenering die ik zie bij de vleesvoerders niet echt te staven valt met wat we nu (niet)weten.
Ik vind het jammer dat we dit onderwerp blijkbaar niet uit kunnen diepen, breder kunnen beschouwen.
09 februari 2012 om 11:49
zonnetje
het gaat om graan ik heb niks tegen brokken voeren wel tegen onnodige ingredienten die op het eerste zicht niet schuldig lijken toch in veel gevallen een probleem veroorzaken,
ik beschouw het een beetje als cola mensen drinken dit hun gans leven als je dan weet dat in 1 glas cola
8 klontjes suiker zitten wil dat daarom zeggen dat de suiker die in cola zit de beste is en evengoed als natuurlijke suikers,want met zo een argument komen graan voerders af,
snap echt de redentie niet ik geef al 20 jaar graan en mijn honden leven hier op dus daarom is graan goed
als je nu bv hills,rc neemt veel graan maar ook chemishe troep en rubber dus dat is volgens de redenatie van graanvoerders ook goed voor een hond want ze eten dit ook op en leven verder.
"
Ik vind dit een goed punt.
Mensen kunnen wel tegen wat suiker.Bij de meeste mensen kan het geen kwaad. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze nodig hebben.
De vraag is of honden graan nodig hebben, of dat ze goed zonder kunnen. Volgens mij kunnen ze goed zonder graan.
09 februari 2012 om 11:56
Anoniem (Gast)
maar dat de redenering die ik zie bij de vleesvoerders niet echt te staven valt met wat we nu (niet)weten.
"
als zo iemand zegt graan is totaal overbodig hoe valt dit dan niet te staven
dat een ander zegt ja maar mijn honden die eten graan en hebben het nodig wel die graan hebben ze niet nodig en kan je perfect vervangen door fruit,groente als je hond geen vlees kan verdragen,
09 februari 2012 om 11:58
Anoniem (Gast)
Ik vind dit een goed punt.
Mensen kunnen wel tegen wat suiker.Bij de meeste mensen kan het geen kwaad. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze nodig hebben.
De vraag is of honden graan nodig hebben, of dat ze goed zonder kunnen. Volgens mij kunnen ze goed zonder graan. "
er zijn ook natuurlijke suikers die prima voor onze gezondheid zijn
honden hebben koolydraten nodig maar buiten graan zijn er veel betere maar meestal duurdere alternatieven die koolydraten leveren,maar omdat graan goedkoop is wordt graan het meest gebruikt dat dit wil zeggen dat graan daarmee goed lijkt me niet.het is wel goed voor een fabrikant want meer graan is meer winst.
09 februari 2012 om 12:06
zonnetje
De suikers die mensen nodig hebben kunnen mensen perfect halen uit fruit en groente zelfs. Dat hoeven echt niet per se de snelle geraffineerde suikers te zijn die bijv. in cola zitten. Vertel mij niks over suikers, ik weet er helaas alles van Ik denk dat we hetzelde bedoelen.
Waar halen honden hun koolhydraten uit volgens jou?
09 februari 2012 om 12:31
Loetje
Ik heb diabetes type 1 en weet daardoor helaas ook alles van suikers/ koolhydraten. In graan zitten koolhydraten.
In hoeverre een hond koolhydraten nodig heeft weet ik niet. Ik weet alleen hoe het bij de mens werkt en dan vooral als het niet werkt. Ik weet wel dat in graan meer koolhydraten zitten dan in groeten. In fruit zitten ook koolhydraten, maar dit zijn snel werkende koolhydraten, die in graan zijn langzaam werkende koolhydraten.
09 februari 2012 om 12:37
Loetje
als zo iemand zegt graan is totaal overbodig hoe valt dit dan niet te staven
dat een ander zegt ja maar mijn honden die eten graan en hebben het nodig wel die graan hebben ze niet nodig en kan je perfect vervangen door fruit,groente als je hond geen vlees kan verdragen,
"
Waarom zou je het graan helemaal moeten vervangen door fruit en groete als je hond er niet allergisch voor is? De meeste honden vinden graan lekker en als het niet schadelijk is waarom zou je niet, in beperkte mate, voeren? Graan is echt geen vergif.
09 februari 2012 om 12:39
Anoniem (Gast)
Waar halen honden hun koolhydraten uit volgens jou? "
en toch zie je nog veel mensen die zeggen cola kan geen kwaad want ik drink het al jaren dat ze enomre hoeveelheden suikers ermee binnenkrijgen liggen ze verder niet wakker van
je hebt ook mensen die zeggen graan is goed want mijn hond eet het al jaren dat er 45% graan in die zak zit weten ze meestal nog niet eens,en dan heb ik eht nog niet over de andere chemische en onnodige toevoeginenen die je bij de meeste commerciele merken ziet.
koolydraten kunnen ook uit groente en fruit komen meot niet perse uit goedkoop graan vandaan komen
09 februari 2012 om 12:45
Anoniem (Gast)
Waarom zou je het graan helemaal moeten vervangen door fruit en groete als je hond er niet allergisch voor is? De meeste honden vinden graan lekker en als het niet schadelijk is waarom zou je niet, in beperkte mate, voeren? Graan is echt geen vergif. "
en een hond vind zoveel lekker ook stront dus vanaf nu dan maar elke dag 100gram vers gedraaide stront
ik durf wedden als je een drol kakt dat je hond zelfs deze al smikkelent zal opeten
als iets lekker vinden al staat voor nodig hebben en gezond waarom dan niet allen aan de junk food
waarom zouden we nog de meoite doen om maar iets vers te eten
je zegt in beperkte mate maar wat is dat beperkte mate 45% zoals je in de doorsee brok ziet?
09 februari 2012 om 12:49
Anoniem (Gast)
09 februari 2012 om 12:51
Liz
en een hond vind zoveel lekker ook stront dus vanaf nu dan maar elke dag 100gram vers gedraaide stront
ik durf wedden als je een drol kakt dat je hond zelfs deze al smikkelent zal opeten
als iets lekker vinden al staat voor nodig hebben en gezond waarom dan niet allen aan de junk food
waarom zouden we nog de meoite doen om maar iets vers te eten
je zegt in beperkte mate maar wat is dat beperkte mate 45% zoals je in de doorsee brok ziet? "
Maar dan zou je zelfs ook helemaal geen vlees kunnen geven, ook dat is blijkbaar niet nodig!
Er zijn namelijk honden die prima en gezond heel oud worden op een vegetarisch dieet.
09 februari 2012 om 12:52
Loetje
en een hond vind zoveel lekker ook stront dus vanaf nu dan maar elke dag 100gram vers gedraaide stront
ik durf wedden als je een drol kakt dat je hond zelfs deze al smikkelent zal opeten
als iets lekker vinden al staat voor nodig hebben en gezond waarom dan niet allen aan de junk food
waarom zouden we nog de meoite doen om maar iets vers te eten
je zegt in beperkte mate maar wat is dat beperkte mate 45% zoals je in de doorsee brok ziet? "
Het zijn honden ja die eten graag poep. het eten van poep kan ook geen kwaad als het van een gezond mens of dier komt. Waarom ik niet wil dat mijn honden poep eten? Omdat ik dat smerig vind.
Graan is toch geen poep?? Ik geef zelf mijn honden goede brokken in de ochtend en KVV in de avond.
Waarom ik op jou reageer is omdat jij in mijn ogen doet of graan vergif is.
09 februari 2012 om 12:54
Anoniem (Gast)
Maar dan zou je zelfs ook helemaal geen vlees kunnen geven, ook dat is blijkbaar niet nodig!
Er zijn namelijk honden die prima en gezond heel oud worden op een vegetarisch dieet. "
zeg ik ergens dat vlees nodig is?
en je kan ook vegetarich voeren zonder graan...
09 februari 2012 om 12:55
Loetje
Ik weet niet of dat uitmaakt. Een hond heeft wel een korter verteringsstelsel dan wij, maar de langzaamwerkende koolhydraat duurt er geen halve dag over om vrij te komen. De granen geven wel een vol gevoel, waardoor de hond minder snel weer honger heeft.
09 februari 2012 om 12:56
Anoniem (Gast)
De koolhydraatbehoefte van honden
Er zijn vragen over de behoefte van honden en katten aan koolhydraten in hun voeding. Small Animal Clinical Nutrition III (1990), uitgegeven door Mark Morris Assoc.
De minimumbehoefte aan koolhydraten in de voeding van hond of kat zijn niet bekend. Op basis van onderzoeken bij de hond en andere diersoorten is het aannemelijk dat honden en katten kunnen leven zonder koolhydraten als er voldoende vet of eiwitten in de voeding zitten, waaruit voldaan kan worden aan de metabolische behoefte aan glucose. The Waltham Book of Dog and Cat Nutrition (1998), edited by Dr. A.T.B. Edney.
Op voorwaarde dat er voldoende aminozuren en glycerol in een voer zitten, is de glucogenische capaciteit van lever en nieren over het algemeen voldoende om te voorzien in de metabolische glucosebehoefte van opgroeiende dieren - zonder koolhydraten in het voer. Nutrient Requirements of Dogs (1985), uitgegeven door de National Research Council.
09 februari 2012 om 12:59
Anoniem (Gast)
Van carnivoor tot graaneter - glutenallergie
We willen allemaal dat onze honden gezond blijven en een goede weerstand hebben. De meesten van ons denken, dat complete en gebalanceerde voeding in kleurige verpakkingen met mooie plaatjes in de supermarkt alles bevat wat onze dieren nodig hebben.
Hondenbrokken en andere graanproducten, die voor meer dan de helft bestaan uit afvalproducten van granen die gebruikt werden in de levensmiddelenindustrie.
Dr. Strombeck heeft jarenlang onderzocht hoe de spijsvertering van honden en katten omgaat met voeding, die deze carnivoren - vleeseters - van nature nooit gegeten hebben.
Graan is een goedkope grondstof, die de productiekosten verlaagt maar de eiwitten zijn niet compleet. Er ontbreken essentiële aminozuren: stoffen die het lichaam zelf niet kan maken en uit de voeding moet halen.
Het spijsverteringskanaal van honden en katten is niet ingericht voor de vertering van granen. Hun spijsvertering is al miljoenen jaren ingesteld op het verteren en opnemen van vlees en andere dierlijke eiwitten, waarvan de eiwitten wel compleet zijn.
Daarom zijn honden en katten niet geschikt om vegetarische maaltijden te eten - of graanproducten als hoofdbestanddeel van de voeding.
Allergisch voor graanproducten
Honden en katten ontwikkelen eerder allergieën voor de koolhydraten in graanproducten dan die in welk ander voedingsmiddel dan ook.
Een allergische reactie op een eiwit (gluten) dat in tarwe, gerst, havermout en rogge zit, kan de oorzaak zijn van chronische diarree en soms braken. De allergie manifesteert zich zich als een chronische darmontsteking, die ook wel ziekte van Celiac genoemd wordt.
Uit onderzoeken naar het spenen van mensenkinderen blijkt dat er minder gevallen van darmontsteking zijn, wanneer borstvoeding de enige voedingsbron is en lange tijd gegeven wordt. Kinderen die zes maanden lang bij hun moeder drinken, zijn minder gevoelig voor chronische darmontsteking.
Wetenschappelijke onderzoeken bij apen hebben aangetoond dat chronische diarree bij volwassen dieren te maken heeft met de voeding die ze op jonge leeftijd gegeten hebben.
In apencentra worden de apen zo jong mogelijk gespeend. In het speningsprotocol staat vermeld dat commercieel apenvoer geweekt moet worden in melk en aangeboden moet worden als enige voeding, totdat het dier het begint te eten.
Misschien krijgt het dier een of andere melkformule tijdens de eerste twee weken van zijn leven, daarna stapt men over op commercieel apenvoer.
Hoewel het voer qua voedingswaarde gebalanceerd is voor apen, is het gebaseerd op granen. Iets, dat helemaal niet overeenkomt met wat het dier in de vrije natuur zou eten.
Wat zijn de gevolgen voor de apen die in deze apenkolonies opgroeien en gedwongen worden om apenbrokjes te eten op een zeer jonge leeftijd?
Bij apen die op zeer jonge leeftijd gespeend worden op apenbrokjes komt er veel meer chronische diarree voor dan bij apen die minstens drie tot vier maanden bij hun moeder kunnen drinken.
Door het vroege spenen ontwikkelen de apen diarree, iets dat heel gewoon is bij apen die in een verblijf gehouden worden, of dat nou een apenkolonie is of een dierentuin.
Er werd weinig gedaan om dit probleem te voorkomen door de voeding te veranderen.
Pups van vooral de middelgrote en grote rassen eten bijna altijd droogvoer dat gebaseerd is op granen wanneer ze drie weken oud zijn.
Ze eten granen die gluten bevatten, een van de grootste veroorzakers van allergieën, op een leeftijd dat ze nog niet oud genoeg zijn om orale tolerantie te kunnen ontwikkelen.
Wanneer een pup allergisch wordt voor gluten, verergert deze allergie totdat de gluten bevattende granen uit de voeding verwijderd worden. Darmproblemen bij pups, die op jonge leeftijd granen eten, zijn heel normaal.
Diarree, braken en soms gewichtsverlies blijven doorgaan zolang er graanproducten in de voeding zitten. Als de graanproducten niet meer gegeven worden, houden de darmproblemen op.
De symptomen van gluten allergie verdwijnen en komen ook niet meer terug, als de hond na een aantal maanden weer granen met gluten te eten krijgt.
De gluten allergie is dan verdwenen; de orale tolerantie voor gluten is herwonnen.
Daarom zullen er om te beginnen geen darmproblemen komen wanneer fokkers wachten met het voeren van granen aan pups, totdat deze in staat zijn om orale tolerantie te ontwikkelen.
Bron: Donald R. Strombeck, DVM, PhD – Home made diets for Dogs and Cats.
09 februari 2012 om 13:00
Anoniem (Gast)
Er zijn namelijk honden die prima en gezond heel oud worden op een vegetarisch dieet. "
een vegetarishe brok:
ingedienten:Samenstelling:
Granen (tarwe*, maïs*), plantaardige bijproducten* (zonnebloemkernen*, griesmeel*), sojabonen*, gist, mineralen.
*= van gecontroleerde ecologische landbouw, EKO, skal 1301
maar weet je ook wat er voor zorgt dat deze brok compleet word?
wel dat vind je hier:
Toevoegingen: Vitamine A (15.000 IE/kg), vitamine D3 (1.500 IE/kg), vitamine E (120 mg/kg), zink (110 mg/kg), koper (10 mg/kg).
zonder deze toevoegingen zou je hond er niet komen.
vegetarish voer zeggen ze dan...
09 februari 2012 om 13:09