Forum hond toch graan nodig?
Vers vlees voeren > forum > hond toch graan nodig?
zonnetje
Toch, als je naar het gebit kijkt is het gebit van een hond niet het gebit van een omnivoor.
Niet meer zo als die van de wolf, maar de kiezen zijn nog altijd om te knippen en niet om te malen.
Dat is wat in vandaag bedacht, en daarom, denk ik, is een hond toch meer carnivoor, ergo heeft graan niet nodig.
08 februari 2012 om 18:55
Dit onderwerp staat op slot. Je kunt niet reageren
Kai
Niet meer zo als die van de wolf, maar de kiezen zijn nog altijd om te knippen en niet om te malen.
Dat is wat in vandaag bedacht, en daarom, denk ik, is een hond toch meer carnivoor, ergo heeft graan niet nodig. "
Interessante gedachte.
Ik denk dat als je kijkt naar het gebit (en de kaken), dat je ziet dat de hond zich niet meer specialiseert als jager. Dat hij wel nog het carnivoren gebit heeft kan goed komen omdat hij dit niet dusdanig heeft aan hoeven te passen door de jaren heen. Ondanks de verandering in zijn dieet dus.
08 februari 2012 om 19:05
Jimmy (Zinno)
wat zou een hond eten als de mens er niet zou zijn?
mijn kop eraf als die veel graan eet het enige graan wat die zou eten zal het weinige zijn wat die binnen krijgt als die al eens een kip of eend zou eten,ik zie het in de weide hier ook ze liggen gras te eten net naast het maisveld die mais daar kijken ze nog niet eens naar ook al lopen ze er constant door zegt al genoeg voor me en hoeveel merken zijn er met +30% mais...trouwens de meeste meeste prooidieren die een hond in het wild zou eten zijn in wezen ook geen graan eters en verder heb ik ook nog geen één hond op een rijst/tarwe veld zien kauwen op die dingen.
08 februari 2012 om 19:07
Jimmy (Zinno)
Ik denk dat als je kijkt naar het gebit (en de kaken), dat je ziet dat de hond zich niet meer specialiseert als jager. D "
08 februari 2012 om 19:08
Loetje
mijn kop eraf als die veel graan eet het enige graan wat die zou eten zal het weinige zijn wat die binnen krijgt als die al eens een kip of eend zou eten,ik zie het in de weide hier ook ze liggen gras te eten net naast het maisveld die mais daar kijken ze nog niet eens naar ook al lopen ze er constant door zegt al genoeg voor me en hoeveel merken zijn er met +30% mais...trouwens de meeste meeste prooidieren die een hond in het wild zou eten zijn in wezen ook geen graan eters en verder heb ik ook nog geen één hond op een rijst/tarwe veld zien kauwen op die dingen. "
Als de mens er niet zou zijn zou de hond er ook niet zijn waarschijnlijk. In Jip en Janneke taal; de hond is ontstaan doordat wolf en mens gingen samen werken. Ze konden elkaar gebruiken bij het vergaren van voedsel. De primaire levensbehoefte.
08 februari 2012 om 19:18
Kai
Ik wil de moderne, gedomesticeerde hond van tegenwoordig (maakt me niet uit welk ras) wel eens een leven lang zien overleven in "het wild"
08 februari 2012 om 19:21
Jimmy (Zinno)
Ik wil de moderne, gedomesticeerde hond van tegenwoordig (maakt me niet uit welk ras) wel eens een leven lang zien overleven in "het wild" "
neemt verder niet weg dat een hond van zijn eigen niet op een rijst/mais/tarweveld zal gaan staan kauwen
het gras wat er naast groeit eten ze dan weer wel als zot vind dan ook raar dat je graan in de hoeveelheden van 30-45% zit in de meeste brokken en gran 0.0%...ohja graan heeft natuurlijk een enorme voedings meerwaarde tov bessen,groenten,vlees,fruit dat dit bij 90% van de fabrikanten het meest aanwezig is in hun voer was ik even vergeten.
08 februari 2012 om 19:51
Jimmy (Zinno)
het gaat toch niet over goed of slecht dat is het punt toch helemaal niet
het gaat erom is het nodig of niet en nee om een volwaarig voer te maken is graan totaal niet nodig.
dus waarom er zoveel van indoen in een brok.
08 februari 2012 om 20:12
Loetje
het topic is gestart met de vraag of graan nodig is. Nee, lijkt me niet.
Waarom zit er zoveel graan in sommige hondenvoer merken? Omdat het goedkoop lijkt me.
08 februari 2012 om 20:21
Brokkel 3...De splinter in uw zitvlak!
Nou..nou..tikkie Deprie ben je wel hoor ...misschien toch eens naar het praatgroepje?
08 februari 2012 om 20:47
Jimmy (Zinno)
Nou..nou..tikkie Deprie ben je wel hoor ...misschien toch eens naar het praatgroepje?
"
je kent me niet en hou het daar dan ook verder bij en hou je uitspraken betrefende mij voor jezelf
08 februari 2012 om 21:15
Brokkel 3...De splinter in uw zitvlak!
je kent me niet en hou het daar dan ook verder bij en hou je uitspraken betrefende mij voor jezelf "
Beste Zinno,
Het was enkel een grappig bedoelde zinspeling op een gedeelte van een eerder door jou geplaatste post.
Maar jou reactie zegt verder genoeg.
Mvr.gr,
Brokkel 2...The Return
08 februari 2012 om 21:23
Jimmy (Zinno)
Het was enkel een grappig bedoelde zinspeling op een gedeelte van een eerder door jou geplaatste post.
"
08 februari 2012 om 21:27
Brokkel 3...De splinter in uw zitvlak!
08 februari 2012 om 21:28
Witte Draak
Honden eten inderdaad al zo lang als zij met ons mensen leven al ons afval. Toch is hun verteringsstelsel en gebit nog steeds dat van een carnivoor. Iemand anders in dit topic had al beschreven dat er een verschil is in het verteringsstelsel tussen dat van een carni-, omni- en herbivoor en dat kan ik alleen maar beamen. Sterker nog, en zijn vele verschillen tussen de verteringsstelsels, zelfs binnen de categorieën zelf.
Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik heus geen specialist ben op het gebied van hondenvoeding en fysiologie, maar ik ben dan ook maar een student en moet er nog veel bij leren Dus met dat in je achterhoofd kun je de volgende lap tekst gaan lezen
Ik moest laatst dieren beoordelen op hun verteringsstelsel en dan indelen als carnivoor, omnivoor of herbivoor... nou, dat viel nog niet mee. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen het verteringsstelsel van een carnivoor en een omnivoor. Zij zitten met name in het wel of niet bestaan van een blinde darm, grootte van de maag (of het bestaan van meerdere magen), en de lengte van het stelsel in het geheel.
Herbivoren hebben over het algemeen een kleine maag en een relatief lang verteringsstelsel, plus een grote blinde darm die actief betrokken is met de vertering. Moet ook wel, want plantaardige materialen zijn heel lastig te verteren. De meeste vertering vind plaats in de darmen en niet in de maag (uitzonderingen daargelaten).
Carnivoren hebben over het algemeen een grote maag en een relatief kort verteringsstelsel, met een afwezige of rudimentaire blinde darm die geen functie heeft in de vertering. De meeste vertering vindt plaats in de maag en de rest van het stelsel is niet erg lang omdat het voedsel vrij gemakkelijk te verteren is.
Een herbivoor is gebouwd om plantaardig voedsel, waaronder granen, te verteren, maar zelfs zij kunnen soms niet alles (in één keer) verteren. Een hond, met het verteringsstelsel van een carnivoor, kan er dus wel naar fluiten om dat kunstje na te doen.
Wat betreft het gebit. Een hond heeft zeer zeker wel het gebit van een carnivoor! Het maakt niet uit of ze wel of niet nog steeds hun voedsel moeten of kunnen vangen en doden, het gebit (of het verteringsstelsel wat dat betreft) laat zich niet in een paar duizend jaar eruit 'evolueren'. Morfologische kenmerken zijn absoluut veranderd, dat kan geen mens ontkennen, maar de fysiologie van een een hond is bijna identiek aan die van de wolf. Hooguit is de schedel wat kleiner en zijn de kaken en hoektanden minder uitgesproken, maar dat maakt hen nog geen omnivoor.
Ik moest bijna lachen toen ik hier ergens las dat uit de schedel van de hond zou blijken dat het geen jager meer is en dus geen carnivoor Tenzij ik dat natuurlijk verkeerd begrepen heb
Honden zijn inderdaad al duizenden jaren als het ware een lopende afvalbak van de mens, naast hun andere taken zoals gezelschap en warmte bieden, transport, helpen bij de jacht etcetera. Toch geloof ik niet dat de hond in een paar duizend jaar zodanig kan zijn aangepast dat hij 'speciaal' is ontwikkeld om ons eten te verteren. Ik denk dat een hond van nature een soort 'basis' nodig heeft (vitaminen en mineralen, etcetera, ben hier niet zo in thuis) die absoluut te verkrijgen is door het eten van prooi, maar wat ook via andere wegen te verkrijgen is, bijvoorbeeld door het eten van ons etensafval of door het eten van brokken. De hond komt op beide manieren aan die essentiële 'basis' van voedingsstoffen die nodig is om te overleven.
Maar als ik persoonlijk zou kiezen, zou ik toch meer neigen naar de prooi-kant. Granen zijn mijn insziens niet essentieel voor een hond. Gekookte en/of verwerkte granen kunnen er blijkbaar ook voor zorgen om aan een deel van de essentiële 'basis' te komen, en aangezien honden al eeuwen en inmiddels ook al tientallen jaren op brokken overleven, zal het ook heus niet puur slecht zijn. Toch denk ik dat er niets mis mee is (en ik het persoonlijk dus zelfs prefereer) om een hond op een manier te voeren waar zijn hele wezen op is gebouwd--prooi.
Dit alles is trouwens mijn mening, verkregen door onder andere de stof die ik krijg te leren en mijn eigen inzicht, waar anderen het niet mee eens hoeven te zijn.
08 februari 2012 om 21:48
Isha
08 februari 2012 om 21:48
Isha
Zoals andere mensen ook al aangeven (en al meerdere keren gedaan is in verschillende topics)is het wel zo prettig om gewoon mee te discussiëren met de onderwerpen.
Er wordt hier serieus een discussie gevoerd (net als in zoveel topics), het lijk me niet zo gepast en beleefd om er maar elke keer grappen tegen aan te gooien.
Ik denk niet dat de topics en dit forum daar voor bedoeld is!
08 februari 2012 om 21:58
Brokkel 3...De splinter in uw zitvlak!
Oke, whaa..ha..ha ,
Graan is voor een hond mijns inziens niet nodig...maar kan absoluut geen kwaad en is bovenalles een gezonde en goed verteerbare bron van koolhydraten.
08 februari 2012 om 22:20
Jimmy (Zinno)
als ik oa lees dat granen de opname van bepaalde mineralen verstoord en een hond veel meer aan eiwit heeft,
dan vind ik dit vere van een gezond ingredient.
08 februari 2012 om 22:26
Brokkel 3...De splinter in uw zitvlak!
De opname van welke mineralen worden dan verstoord, en waar heb je die informatie dan vandaan
08 februari 2012 om 22:30
Brokkel 3...De splinter in uw zitvlak!
Er wordt hier serieus een discussie gevoerd (net als in zoveel topics), het lijk me niet zo gepast en beleefd om er maar elke keer grappen tegen aan te gooien.
Ik denk niet dat de topics en dit forum daar voor bedoeld is! "
Ben trouwens zeer blij dat jij zo serieus bent
08 februari 2012 om 22:34
mary S&A&Z
Er wordt hier serieus een discussie gevoerd (net als in zoveel topics), het lijk me niet zo gepast en beleefd om er maar elke keer grappen tegen aan te gooien.
Ik denk niet dat de topics en dit forum daar voor bedoeld is! "
Ik zie niet waarom er niet af en toe een grap tussendoor zou mogen komen, het ontkracht even het vaak zo verhitte debat.
Is tenminste beter dan( wat vaak gebeurd hier op dit forum )een vraagsteller op een onbeschofte manier aanvallen omdat men het er niet mee eens is of omdat men de vraag niet goed heeft gelezen.
10 februari 2012 om 07:05
zonnetje
Het was eindelijk eens een positief leuk gesprek.
Dit wordt op eennhele vervelende manier telkens weer verstoord.
Af en toe een grap, das niet erg, graag zelf, maar dit isngewoon alleen storend.
En nu weer graag on topic.
09 februari 2012 om 06:32
Loetje
Even off topic. Ik vind het juist leuk als iemand tussendoor een grapje maakt. Brokkel gaf duidelijk aan dat het een grapje was door nuance aan te brengen met smileys. Als daar dan weer zo chagerijnig op gereageerd wordt vind ik dat juist storend.
09 februari 2012 om 08:23
Brokkel 3...De splinter in uw zitvlak!
Komop he nu weer on-topic....
Graan, graan en nog eens graan, wel...of...niet ?
09 februari 2012 om 08:32
de redder
Dat heb je mooi verwoord roxy music. (goeie groep trouwens)
Gras is ook graan. De hond eet het af en toe wanneer zij/hij
last heeft van de ingewanden. Gras wordt niet verteerd door een hond. Logisch ook, het maag/darmstelsel is er niet voor gemaakt.
Ik denk wel dat honden in het wild kunnen overleven mits ze zonder mensen en in een groep zijn opgegroeid. Denk dat ze
dan ook in een "pack" gaan jagen.
09 februari 2012 om 08:38
Sandra en Fleurtje
Graan is voor kippen en een hond tja zou niet weten wat ze eraan moeten hebben.
Die van mij is er allergisch voor.
Van graan kunnen ze gisten krijgen, schimmelvorming, darmproblemen, slechte vacht, gebitsproblemen etc..
09 februari 2012 om 08:55
Loetje
Graan, graan en nog eens graan, wel...of...niet ? "
09 februari 2012 om 09:18
mary S&A&Z
"
En.... voor "kippige"honden.
09 februari 2012 om 09:18