Forum Het ras Podenco Portugese
Podenco Club > forum > Het ras Podenco Portugese
Ikkes
Het ras Podenco Portugese
Wind en half wind honden.
De Podenco Ibicenco, Podenco Canario, Pharaohond, Podengo Português en Cirneco dell’Etna horen volgens de FCI standaard niet bij de rasgroep windhonden maar bij de Spitsen en Oertypes.
Toch worden deze rassen wel vaak in verband gebracht met windhonden, en worden ze vaker ‘half-windhonden’ genoemd.
Windhonden jagen met hun ogen, de zogenaamde ‘half-windhonden’ jagen met neus, oren en ogen. Half-windhonden hebben meestal staande oren en missen de gebogen rug. Ook apporteren ‘half-windhonden’, wat windhonden niet doen tijdens de jacht.
Vroeger hebben deze honden wel bij rasgroep 10 (windhonden) gehoord.
Oorsprong
Op oude Egyptische afbeeldingen uit de periode van ca. 1350 v. Christus zijn al honden te zien met een windhondachtig uiterlijk en grote staande oren: de Tesem. Deze honden zouden van noord-Afrikaanse honden afstammen, hoewel ook vaak wordt gedacht dat de oorsprong van deze Afrikaanse honden in Azië ligt. De Tesemhonden werden meegenomen op handelsreizen en op deze manier raakten ze verspreid in het Middellandse Zeegebied. Doordat de diverse eilanden geïsoleerd liggen ontstonden er diverse aparte populaties van honden die veel van elkaar weghebben en tot op de dag van vandaag een grote gelijkheid tonen. De Portugese variant van deze honden is de Podengo Portuguès, de Portugese Podenco. Dit ras komt in drie groottes voor en twee haartypes. De grootte is bepalend voor het type wild waarop de hond gebruikt wordt, maar de honden worden ook gebruikt voor het schoonhouden van de boerenerven en de bewaking van boerderijen. De grootste variant werd vooral gebruikt voor herten en zwijnen, de middenslag werd gebruikt voor het konijn en de kleinste variant, die ook wel liefkozend Pequeno wordt genoemd, is bij uitstek geschikt als rattenvanger. Officieel valt de Podengo Portuguès onder de half-windhonden. Half-windhonden gebruiken niet, zoals 'gewone' windhonden, alleen hun ogen voor de jacht, maar ook hun neus en oren. Ze sporen het wild op middels hun reuk en gehoor en pas als ze het daadwerkelijk zien zetten ze hun snelheid in.
De Podengo Português is een jachthond, waakhond. De kleinste variant, de Pequeno, wordt veelal gebruikt als gezelschapshond
Algemeen beeld
Alle variëteiten van de Podengo Português hebben een stoere uitstraling die duidelijk toont dat ze in alle soorten terrein uit de voeten kunnen. Ze ogen slim en behendig en zijn goed gespierd.
Bouw
De grote en middenslag zijn van een klassiek windhondentype, de kleine variëteit heeft een relatief lang lichaam ten opzichte van de vrij korte benen. Alledrie hebben ze opvallend grote, staande oren.
Vacht en onderhoud
Er zijn per variant twee vachtsoorten: Korthaar: kort, glad en dicht. Draadhaar: lang en hard. De Ruwhaar heeft een baard. De vachten van de Podengo Português vragen niet veel onderhoud.
Staart
De staart van de Podengo Português is matig lang, in rust laag gedragen, in actie hoger.
Kleur
De Podengo Português is geel, reekleurig of zwart, al dan niet met witte aftekening.
Hoogte en gewicht
De grote variëteit: 55 tot 70 cm en 20-30 kg. Middenslag: 40 tot 55 cm en 15-20 kg. Dwergvariëteit: 20 tot 30 cm en 4-5 kg.
Algemene Karakterbeschrijving
Het zijn evenwichtige honden, vriendelijk, vrolijk, nieuwsgierig, intelligent, gevoelig, alert en actief.
Als ze het de moeite waard vinden, hebben ze een groot probleem oplossend vermogen, zo kunnen zij bijvoorbeeld zelf alle deuren openmaken, zelfs die van hun bench..
Ook voor de lekkere hapjes op het aanrecht, wordt een oplossing gevonden..
In huis en buiten zijn de meeste Podengo's Portugese tolerant met andere honden, alhoewel het Portugese machogedrag bij reuen nog wel eens heel duidelijk aanwezig is.
Ook met kinderen en andere dieren heeft de Podengo geen enkel probleem.
De Podengo Português kent 2 gezichten, binnenshuis zijn het lieve , sociale, rustige/aanhankelijke honden, die zeer goed samen kunnen leven met kinderen en andere huisdieren.
Buitenshuis zijn ze vrolijk, onafhankelijk, niet moe te krijgen "jagertjes".
Luisteren op afstand is niet hun sterkste punt, ze zijn immers in Portugal altijd gefokt als zelfstandige werkhond.
Maar als ze van jongs af aan de juiste "training" krijgen, en de timing van de baas goed is, zullen ze terug komen, inplaats van de achtervolging op de "prooi" in te zetten.
Ook als een Podengo Português de prooi achterna zal gaan, zal hij altijd op de plek terug komen waar hij zijn baasje heeft "verlaten".
De Podengo Português zijn gevoelige, zeer intelligente honden, een training met veel dwang (en geschreeuw) heeft daarom weinig zin.
Een positieve, vrolijke afwisselende opvoeding werkt prima( vb clicker training).
De Podengo Português kan zich naast gezeldschaps hond ook prima vinden in bv coursing, behendigheid en flyball.
Het zijn sportieve honden, met een enorm uithoudings vermogen, prima om mee te nemen bij een rit te paard, of een fietstocht.
De Portugese Podengo is goed op te voeden, als u hem voldoende weet te motiveren, wat in veel gevallen zeker een aanspraak op uw fantasie zal inhouden, een Podengo zal nooit iets doen zonder dat ze zelf het nut er van inzien!
20 maart 2013 om 15:01
Ikkes
Er ontbreek nog wat informatie.
Zo heb ik ooit ergens gelezen dat ze zeer flexibele oren hebben. Dat klopt als ik naar Scotty kijkt.
Dus graag aanvullen.
20 maart 2013 om 15:04
Stippeltje
Wat bedoel je met een gebogen rug ? Dit is een Whippet met stamboom, qua rug zie ik weinig verschil met Scotty
Het niet apporteren en alleen jagen op het zicht geldt ook niet voor alle windhonden.
Whippets werden voornamelijk gefokt en gehouden door de Engelse mijnwerkers en werden ingezet voor de konijnenjacht. Deze mensen vormden indertijd de allerarmste bevolkingsgroep in de Britse samenleving en zo kreeg deze 'working class' ook vlees op tafel. Toen dat verboden werd, ging men onderlinge wedstrijden organiseren. De whippet kan in enkele seconden een snelheid van 55 km/u bereiken. Hij is de enige windhond met een goede neus, die hij ook gebruikt om te jagen.
20 maart 2013 om 22:00
Paco, Muis,Vera, Papadopoulos, Odette en Annabelle (Terra+, Dinky+, Saltarin+, Sam+, Zara+)
alhoewel het Portugese machogedrag bij reuen nog wel eens heel duidelijk aanwezig is.
Dat klopt dus, Paco kan niet met andere reuen... valt direct aan... :s
21 maart 2013 om 11:46