hond gek op cavia's buren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Pelle BijkePelle Bijke

honden foto van Pelle Bijke

Hallo allemaal,

Mijn hond is een friese stabij van 2 jaar. hij is helemaal geopserdeerd door de cavia's van de buren. Niet zo gek want van oorsprong zijn het mollenvangers. :-D

Maar ja, als die beestjes in een rennetje buiten zitten bedenkt hij allemogelijkheden om de deur of poort uit te glippen om bij ze te gaan kijken.

Hij doet niet echt wat bij ze (nog niet :'( ). Heeft d'r een keer naar staan blaffen, een keer met z'n poot tegen de ren aan gekrabt maar hij staat vooral helemaal gefoced naar ze te kijken.

Nu zijn de buren een weekje op vakantie en wij passen op de cavia's. Dus heb ik de ren bij ons op 't gras gezet. De hond staat nu de hele tijd door 't raam en door de achterdeur er naar te kijken. Helemaal geobsedeerd.

Moet ik hier iets mee? en wat kan ik er mee?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hond gek op cavia's buren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

als je hond er echt geopsedeerd door is zou ik ze zoiezo uit elkaar houden. ik heb zelf een cavia en mijn oppashondjes sommige zijn ook geopsedeerd ik negeer ze en als ze echt op het hok proberen te springen zowiezo de cavia verplaatsen.

honden page profiel Pelle BijkePelle Bijke

honden foto van Pelle Bijke

Bedankt voor je reactie. Zou 't niet juist helpen als ik (zoals nu) de cavia's een weekje in m'n eigen tuin heb. Zodat hij leert dat 't heel gewoon is dat ze er zijn?????

honden page profiel CleoCleo

honden foto van Cleo

Ik heb 2 honden, waarvan 1 Jack Russel, én ik heb ook cavia's. Ik denk dat je goed moet kijken naar je hond, maar dat je hem niet moet "weghouden" bij de caafs. Pak er eens eentje in je handen, en laat de hond snuffelen. Je kunt een cavia nl zo vastpakken dat ie helemaal beschermd is door je handen en je lichaam, als je het kontje maar vrij laat om te snuffelen. Goed naar zijn "signalen" kijken, rustig praten en zeggen dat ie zachtjes moet doen.

Nu zijn het onbekende dingen die lekker ruiken en maar heen en weer lopen. Laat hem dus kennis maken. Wel altijd goed op blijven letten en nooit zonder toezicht.

Maya "past" altijd op de caafs als ik hun hokken moet verschonen. De caafs zijn niet bang voor haar, en gaan gerust onder haar zitten. Ze vinden het ook erg leuk om snorharen te trekken :-D

honden page profiel JeroenJeroen

honden foto van Jeroen

Ik zou niet te snel een cavia door een stabij laten besnuffelen hoor!!! En zeker niet andermans cavia. Ik vrees dat dat al heel snel einde cavia is en fikse ruzie met de buren erbij. Misschien als Pelle er na een week volledig vertrouwd mee is maar zelfs dan...

Wij hadden vroeger een cavia en kregen wel eens een Stabij te logeren, dus ik weet precies wat je bedoelt Pelle ;-)

honden page profiel tineketineke

honden foto van tineke

die van ons heeft het met poesen

honden page profiel MoniFenneMoniFenne

honden foto van MoniFenne

Tja, 't blijft leuk natuurlijk, van die kleine rondrennende "dingen". ;-)
Ik heb ook een stabij en cavia's in de tuin, maar bij mij waren de cavia's er eerder en is Fenne er dus mee opgegroeid. Ze kijkt niet eens naar ze. Hoewel ik de konijnen gewoon samen met Fenne in de tuin los laat lopen, heb ik Fenne nooit 100% vertrouwd met de caafs. Als ik er 1 oppak, is Fenne mij net iets té geïnteresseerd.

Dat hij de cavia's heel erg boeiend vind, krijg je er niet uit denk ik. Maar het blaffen en met de poot tegen het gaas slaan zou ik Pelle wel duidelijk maken dat dat niet gewenst is. Met een consequente NEE of FOEI moet dat wel te doen zijn. Wel Pelle constant in de gaten houden, zodat je dus alle momenten dat hij blaft of krabt op heterdaad kunt betrappen.

Misschien kun je buiten een spelletje met Pelle spelen, zodat hij afleiding heeft. Heb jij zijn aandacht? Braaffff, goedzo, snoepje erin. Heeft hij aandacht voor de cavia's? Gewoon in je eentje doorgaan met het spelletje, dan heb je binnen no time weer zijn aandacht ;-)

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

idd Monifenne de hond van mijn tante is kruising beagle x boerenfox en die is opgegroeid met de cavias en als ik die bij mijn cavia zet gaat ze mijn cavia likken. maar ik denk dat als je een hond hebt dier er niet mee gesosaliseerd is dan denk ik dat je heel goed moet oplettten en je moet afvragen of je het risico wil nemen om de cavia te verliezen.

honden page profiel JeroenJeroen

honden foto van Jeroen

Wat MoniFenne zegt kan je inderdaad proberen. Maar aangezien het maar om een weekje gaat zou ik ze zelf gewoon uit elkaar houden. En het rolluik voor de keukendeur dicht doen ofzo ;-)

Voor dat ene weekje zou het mij gewoon de moeite niet waard zijn, en het zit er zo diep in bij sommige Stabijtjes...

honden page profiel Pelle BijkePelle Bijke

honden foto van Pelle Bijke

Bedankt voor de reacties allemaal. Weet tegen strijdig. De ene zegt: laten kennis maken en de ander zegt: niet doen. Het is vandaag dag 2 dat de cavia's bij ons in de tuin staan. Pelle staat niet meer de hele tijd voor 't raam en is al wat rustiger wanneer we samen even in de tuin bij de cavia's gaan kijken.
Ik houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

honden page profiel JeroenJeroen

honden foto van Jeroen

Haha, nou van mij mag je het best proberen hoor, om de relatie cavia-stabij wat te verbeteren ;-) Maar vraag jezelf af wat je ermee wil bewijzen en voor wie...

Ik zou sowieso geen risico's nemen met de cavia's van de buren. Stel je voor dat jij je cavia aan de buren toevertrouwt, je komt terug en je hoort "eh... sorry, ik wou mijn hond wat leren... enne... nu heeft hij jullie cavia doodgebeten". Onschuldige cavia dood, boze buurman, kinderen in tranen... en waarom?

honden page profiel Pelle BijkePelle Bijke

honden foto van Pelle Bijke

Het is niet zo zeer dat ik mezelf wil bewijzen. Het is meer dat ik eigenlijk niet wil dat Pelle zo geobsedeerd door die beestjes raakt. Het is zo erg dat ik zomers niet normaal met 'm langs de tuin van buren kan lopen. Dan gaat ie vol in lijn hangen om d'r naar toe te kunnen!!

honden page profiel Juut & Brownie Juut & Brownie

honden foto van Juut & Brownie

Hier kwamen ook twee caafjes en Brownie zat de hele week te piepen bij de ren buiten. Uiteindelijk is dat langzaam aan minder geworden, maar hij blijft erbij likkebaarden. Ook als we ze oppakken en aaien, komt Brownie erbij staan likkebaarden. Ik vertrouw het voor geen meter! Ook omdat Brownie al een keer een vogeltje heeft gedood en op mn mat buiten had gelegd. Wij zijn er hier heel voorzichtig mee!

honden page profiel JeroenJeroen

honden foto van Jeroen

Ah dat had ik uit je verhaal tot nu toe nog niet begrepen! Nou dan zou je inderdaad weglopen/rolluik dicht doen als hij weer gaat focussen en belonen als hij de cavia's negeert. Maar ik zou nog steeds geen risico nemen met de cavia uit het hok en dan laten snuffelen. Eén onverwachte uitval van Pelle, cavia ontsnapt, hond erachteraan, einde verhaal... lijkt me niks, maar dat is inmiddels wel duidelijk. ;-)

honden page profiel Pelle BijkePelle Bijke

honden foto van Pelle Bijke

Sorry dat ik niet wat duidelijker ben geweest...


Natuurlijk ben ik niet van plan Pelle alleen te laten met de cavia's en ik vind 't idee van 'm laten snuffelen nu ook zeker geen goed iedee. Je weet inderdaad maar nooit. ... Als ik er aan denk wat er mis kan gaan ....

Morgen en overmorgen heb ik de hele dag de tijd. Ik denk dat ik met Pelle wat ga trainen. Dat kan ik dan mooi in de tuin doen: Naast de cavia's in hun ren. Hoop dat hij dan iets minder obsessief is naar de beestjes toe.

honden page profiel MoniFenneMoniFenne

honden foto van MoniFenne

Succes :-)

Wie weet krijg je de obsessie er een beetje uit. Al is het maar een klein beetje ;-)

honden page profiel CleoCleo

honden foto van Cleo

Jij kent je hond het beste, en voelt hem het beste aan. Als jij denkt dat het geen goed idee is moet je het niet doen. Niet rechtsstreeks dan ;-)
Kan je de ren verplaatsen in je tuin? Of ga bij de buren naar de plek waar de ren stond. Laat hem daar snuffelen. Hij zou keuteltjes opeten. Maar zo kan ie dan wel op zn gemakje snuffelen zonder dat er direct gevaar is voor de caafs.
Als ze een binnenhok hebben, haal daar dan ook zaagsel uit, bij voorkeur natgeplast, daar kan je hem ook aan laten ruiken. Het gaat erom dat ie ze leert kennen zodat het niet meer zo interessant is.
Sommige honden zullen ze pakken, soms krijg je het er niet uit. Dan zou ik, in samenwerking met de buren uiteraard proberen te zorgen voor goede omheiningen van de tuinen. Jij aan jou tuin dat je hond er niet uit kan, en de buren in hun tuin dat er geen gaatje zit waar een hond doorheen kan kruipen.
Veiligheid voor alles natuurlijk.


Maya heeft ook een goed jachtinstinct, maar dat merk ik voornamelijk met mollen. Ik heb haar ook al vanaf kleine pup, dat scheelt ook al een hoop.

honden page profiel CleoCleo

honden foto van Cleo

Even kijken of het lukt..


Precious is snorharen aan t eten.


Deze foto vind ik zooooo lief..

Normaal zit Maya dus niet in de ren, maar ze is zo graag bij ze. Af en toe mag ze er dus in, als ik erbij ben. De caafs vinden Maya ook leuk, want ze zoeken haar altijd op..

honden page profiel Pelle BijkePelle Bijke

honden foto van Pelle Bijke

@ Cleo: Ik heb pelle ook al vanaf Pup. Toen waren de cavia's er nog niet. Ik dacht echt dat ik 'm met alles had gesocialiseerd. Zelfs naar de kinderboerderij geweest! Blijkt toch dat z'n jachtinstinct sterker is dan ik dacht. Ergens vind ik dat ook wel mooi en puur. Maar ja... in deze situatie is het niet zo handig.

Ik houd jullie op de hoogte.

honden page profiel CleoCleo

honden foto van Cleo

Maar het is ook iets wat je niet zo snel in de gaten hebt.. Als er nergens caafs of konijnen zijn komen ze er gewoon niet vaak mee in aanraking.
Mijn konijnen zijn altijd los. Als een vreemde hond binnenkomt moet ie zijn riem even omlaten en dan kijk ik hoe ze reageren. Veel honden kunnen later gewoon binnenkomen en doen niets, omdat ze blijkbaar denken dat dit hier zo hoort ofzo haha.. Buren met pups komen hierheen, en leren dat ook meteen.
Maar... nu heb ik wel een konijn dat aanvalt, dat scheelt ook! Spekkie vind honden ook leuk, maar ze moeten rustig zijn anders valt ze aan. De meeste honden schrikken hiervan en hebben meteen respect voor haar en zijn daardoor veel rustiger in hun benadering. En dan is het goed. Wij zijn dus niet degene die het honden leren, dat doet Spekkie zelf :-D
Een konijn dat wegrent wordt een drama voor konijn én hond, maar dat is hier gelukkig niet zo.
Mede door Spekkie heeft Maya dus geleerd om met kleine knagers om te gaan. Muizen en ratjes vind ze ook erg lief..

honden page profiel Pelle BijkePelle Bijke

honden foto van Pelle Bijke

zoals belooft een update:

Ik heb de afgelopen dagen de cavia's niet buiten gehad. dus de ren leeg in onze eigen tuin laten staan. Pelle heb ik z'n gang laten gaan (onder toezicht natuurlijk) na een paar keer snuffelen en wat drolletjes eten was hij er toch echt van overtuigt dat ze dr niet waren. hihi

Vandaag was de ren niet meer interessant. Hoewel hij dr nog wel regelmatig door 't raam kijkt of er iets is verander.

Wanneer 't morgen even droog is wil ik 't zelfde doen maar dan met cavia's in de ren. Wie weet gaat pelle 't toch iets gewoner vinden.... Duim voor me!

honden page profiel Elize, Nikki, Wodka en Tommy Elize, Nikki, Wodka en Tommy

honden foto van Elize, Nikki, Wodka en Tommy

Spannend, kijk wel goed uit. Mijn vorige hond was heel goed met caafjes maar heeft wel per ongeluk de caaf van de buren doodgebeten :'(

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!!

honden foto van Dobber!!!

In elk geval niet los laten met elkaar ;-). Mijn broer was bij zijn getrouwde vriend en zijn vrouw. Rico zijn mechelaar mocht wel even bij de caafjes kijken. DIrect doodgebeten. Arm beestje... De vrouw van zijn vriend was helemaal van slag.

Laatst was ik met Dobber een stuk aan het lopen. Ik had haar los want het ging heel goed. Maar ineens schiet ze dus de voortuin in van mensen omdat daar een ren stond met twee witte dwergkonijntjes. En de eigenaren zaten in de voorkamer *HELP!*. Toen ik Dobber eindelijk mee kreeg (de witjes waren het hokje ingegaan) had ik nog geen twee stappen gezet of ze vloog er weer heen: de witjes waren het hokje uit gekomen... Toen ben ik maar heel hard weggerend en raad eens: binnen een seconde stoof Dobber me voorbij en vergeten waren de konijntjes ;-). Ik heb haar natuurlijk helemaal beloond (ondertussen sneaky de lijn weer vastgeklikt ;-)).

honden page profiel Pelle BijkePelle Bijke

honden foto van Pelle Bijke

@ dobber: ja, zoooooo herkenbaar! Daarom laat ik pelle niet meer loslopen in woonwijken. T is jammer maar als hij konijntjes o.i.d. ruikt zou hij zo de weg over steken. Moet d'rniet aan denken wat er allemaal mis kan gaan. :'(

En natuurlijk ben ik niet vanplan ze los bij elkaar te laten. Het gaat mij er alleen om dat Pelle niet meer zo obsessief is voor de cavia's van de buren. Dus dat we gewoon langs kunnen lopen zonder dat ie vol in de lijn gaat hangen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hond gek op cavia's buren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Saks en zijn ochtendhumeur
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^