Dankjewel
Alsnog zijn het dan wel de gevolgen van keuzes die mensen maken.
Als het ras niet echt van de grond komt....
De starters hebben er dan ook voor gekozen om het ras te beginnen. Misschien is dit wel een beetje erg doorgetrokken, maar de honden zelf hebben er niet voor gekozen om dit ras te beginnen, net zoals de honden niet bewust voor inteelt hebben gekozen. In dat opzicht gaan ze af op hun instinct tot voortplanting en wij al mensen bepalen dan wat voor ouder dieren er worden gebruikt in een combinatie. Plus dan moet het ook nog eens mee zitten met de soort fokkers die zich bemoeien met een ras. Als zij winst en titels voor ogen hebben ipv de gezondheid van een ras dan sta je eigenlijk al met 1-0 achter.
Ja ik vind het echt triest.
Vooral dat die kennels blijkbaar ongestoord hun ding kunnen doen en op die manier stukje bij beetje een ras kapot kunen fokken puur voor hun eigen winst.
Nu even nog een vraag over het uitpluizen zelf
Stel ik wil 2 afzonderlijke honden bekijken o te zien of ze familie zijn van elkaar.
Hoe pak je dat dan het beste aan? Ga je dan weer letten op de kennels?
Als ik dit namelijk wilde vergelijken aan de hand van 2 stambomen, dan raak ik best wel in de knoop met alle ouder dieren en diens broers en zussen die voor een deel ook weer voor nakomelingen hebben gezorgd
Als er veel dezelfde namen voorkomen dan kijk je naar de stamboomnummers ,Elke stamboom hond heeft een eigen nummer of er nu 1 truusje heet of 20 .
Ben wel nieuwsgierig naar deze website..
Bedankt
Vind het persoonlijk een minder handig programma. Ik heb voor de grap even een combinatie gemaakt met een teef van mij en een reu van een kennis van mij en dan zijn er maar drie generaties bekend. Logisch, want de vader van mijn teef komt uit het buitenland en de moeder van de reu is in het buitenland gedekt. Op die manier worden verschillende lijnen naar ons land gehaald. De module van de Raad van Beheer is daar niet op berekend. Hij ziet enkel de honden die ingeschreven zijn in het NHSB of die gedekt hebben in Nederland en daarmee ingevoerd zijn in het systeem van de Raad. Ik was er als fokker zijnde gelukkiger van geworden als ze eindelijk die database met nesten + gezondheidsuitslagen van ouderdieren gingen regelen.
Het is wel snel overigens.
https://www.houdenvanhonden.nl/generaties-gezondheid-online/
De raad van beheer heeft voor FCI honden een pagina waar je de de naam of kennelnaam of geboorboorte datum of stamboom nummer in toetst
bv Bulls off tysons home dan kun je zien hoeveel nesten wij hebben gefokt en welke honde getest zijn uit dat nest
het zijn meerdere generatie terug tezien
hier bv een link van onze reu
https://www.houdenvanhonden.nl/generaties-gezondheid-online/hond-details/?id=0017003503098303
De echte COI heb je enkel door het dna te laten testen.
Van mijn ras staat alles online, volledige stambomen, coi berekend over 9 generaties. Maar als je dan effectief de hond gaat testen, komt er heel wat anders uit de bus. (omdat je dan specifiek de genetische diversiteit gaat testen en dat is bij onderling kruisen van dezelfde rassen heel wat groter dan enkel 2 keer een zelfde naam kruisen).
Zelfs als een naam niet 2 keer voorkomt in een stamboom, zul je met een coi zitten...
Deze had ik inderdaad gezien, dankjewel
Dit was alleen niet helemaal waar ik naar op zoek was
De genetische diversiteit testen tussen 2 ouder dieren is toch de AVK (Ancester Loss Coëfficiënt)?
Tuurlijk is dit iets om mee te nemen als je een combinatie gaat maken.
Nu is me opgevallen bij de schotse collie (waarbij alle informatie van generaties tot zelfs in 1940 en waar ook alles qua inteelt en AVK netjes word bijgehouden) dat als de COI erg klein is, is de AVK vaak relatief groot, uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
Ik ben het niet helemaal eens met je laatste regel.
Als er geen inteelt is in een stamboom en dit is terug te zien tot 10 generaties en misschien zelfs nog wel verder dan zul je of een enorm kleine COI aantreffen of zelfs helemaal geen COI. Dus dat je altijd met inteelt te maken zou hebben zie ik iet terug in de stambomen.
het is niet omdat je het niet ziet, dat het er niet is ;)
alle honden van een ras zijn verwant met elkaar. Je kunt geen eigenschappen gaan vastleggen door lukraak te kruisen generaties na elkaar.
Die instelling maakt net dat er de dag van vandaag zoveel problemen zijn en nog ontstaan. 'wat ik niet zie, is er ook niet'.
Klopt, het is wat dat betreft een enorme overload aan informatie. En ergens moet je ook in gedachten houden dat je onmogelijk alles kunt vinden, analyseren en controleren. Maar alles wát je kunt vinden, kun je op waarde schatten en vervolgens bepalen wat je er mee gaat doen.
Je bent beter op de hoogte van de sterke punten en de eventuele valkuilen in de lijnen van een bepaalde hond (bijv. opvallend veel lage HD scores bij voorouders of juist enkel hoge scores). Bovendien leer je gedurende het uitpluis-proces () steeds meer ‘risicohonden’ kennen, honden waarvan bij meerdere fokkers bekend is dat zij voor relatief veel ongezonde nakomelingen hebben gezorgd. Ik heb tijdens het kiezen van de dekreu zelf meerdere honden geschrapt, puur en alleen omdat zij een bepaalde hond in hun voorouders hebben zitten die ik zelf niet vertrouw op het gebied van gezondheid.
Je kunt zelf daarin dus bepaalde keuzes maken. Al blijft het de natuur
Fokken is altijd een compromis en keuzes maken. Je hebt met zoveel factoren te maken. Natuurlijk is gezondheid belangrijk. Maar een stabiel karakter ook. En werklust. En dan zijn er nog uiterlijke kenmerken die je minder mooi vind. Een Fokker waarmee het klikt en die de pups een goede basis geeft. etc etc. etc. Toen ik aan het zoeken was in lijnen was mijn conclusie dat het nooit perfect was. Ik heb toen voor mezelf een nieuwe lijst gemaakt wat ik echt belangrijk vond. Gezondheid stond heel hoog maar een stabiel karakter ook. En een fokker die eerlijk was over de compromissen die gemaakt waren. En dan nog kan je pech hebben en niet alles is te testen.
@Iris, Bedankt voor je antwoord Het is inderdaad een leerproces haha. Elke keer als ik weer iets nieuws vind/iets tegenkom leer ik weer bij. Toch is het altijd handig om een paar aanknopingspunten te krijgen Ik heb in ieder geval al veel kunnen leren van het topic.
@Klara, Daar heb je helemaal gelijk in. Je kunt er niet vanuit gaan dat je een verantwoorde keuze maakt puur omdat de COI of AVK een bepaald percentage laat zien.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?