Labradoodle haaruitval door brokken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Bobo321Bobo321

honden foto van Bobo321

We zijn 2 weken geleden overgestapt van Renske naar Acana puppy brokken. Onze labradoodle F2 is nu bijna 17 weken oud.

De voeding ruim 8 dagen gemengd met het oude voer en beetje bij beetje overgevoerd. Sinds een paar dagen het nieuwe voer, verhaard hij heel erg. Alles zit onder. Ik hoef de borstel er maar door te halen en hij zit vol.

Dit zou met een doodle niet mogen, maar zou dit dus aan het voer kunnen liggen? 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

De pup vacht gaat eruit, geen ruitijd , maar een pup raakt vacht kwijt nu.....dat het door het voer komt, nee.....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Een pup die een wintervacht heeft, houdt langer de pupvacht vast, jij hebt een voorjaarspup, pupvacht gaat erzeker nu sneller uit, het is hoogzomer , geen zorgen maken...anders eens even bij je fokker informeren, die kan je zeker geruststellen... 

honden page profiel Bobo321Bobo321

honden foto van Bobo321

" Een pup die en wintervacht heeft, houdt langer de pupvacht vast, jij hebt een voorjaarspup, pupbacht gaat erzeker nu sneller uit, het is hoogzomer , geen zorgen maken...anders eens even bij je fokker informeren, die kan je zeker geruststellen...  "

Oh echt? Ik heb me suf gezocht, en overal lees ik dat het pas met een maand of 8 gaat gebeuren. de onze is pas bijna 4 maanden. 

De zomer/winter vacht klinkt wel logisch. Hij ziet er ineens veel minder mooi uit haha

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

September oktober gaat de hond weer een wintervacht voorbereiden, ......normaal is het dat honden in het voorjaar gaan ruien, en in het najaar nog een lichte rui en dan zich klaarmaken voor de winter, jij hebt een voorjaarspup, de puppy vacht gaat er nu uit, en in oktober krijgt je hond dan zijn wintervacht....nou is dit de natuur, maar aangezien er vele honden swinters binnen in hoge temepraturen leven, zelfs in bed slapen , heb je geen natuurlijk proces meer, hou de temperatuur in de winter niet te hoog en geef de hond een koele plek in huis.....teven die intact zijn, ruien hormonaal, dat wil zeggen, loops , even er voor gooien ze dr  vacht eruit, maakt niet uit wat voor weer het is......en wat voor seizoen het is.....

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"
Dit zou met een doodle niet mogen, maar zou dit dus aan het voer kunnen liggen?  "

Waarom niet?

Uiteindelijk heb je een kruising gekocht: een kruising waarin een verharende hond in gefokt zit.

Zal nog veel haren verliezen in zijn leven.

honden page profiel Bobo321Bobo321

honden foto van Bobo321

" September oktober gaat de hond weer een wintervacht voorbereiden, ......normaal is het dat honden in het voorjaar gaan ruien, en in het najaar nog een lichte rui en dan zich klaarmaken voor de winter, jij hebt een voorjaarspup, de puppy vacht gaat er nu uit, en in oktober krijgt je hond dan zijn wintervacht....nou is dit de natuur, maar aangezien er vele honden swinters binnen in hoge temepraturen leven, zelfs in bed slapen , heb je geen natuurlijk proces meer, hou de temperatuur in de winter niet te hoog en geef de hond een koele plek in huis.....teven die intact zijn, ruien hormonaal, dat wil zeggen, loops , even er voor gooien ze dr  vacht eruit, maakt niet uit wat voor weer het is......en wat voor seizoen het is..... "

Klopt idd. Maar een labradoodle, vooral een F2 variant zou zijn haren moeten vasthouden. In ieder geval tijdens de rui periode. Dan is de kans op vervilting ook groot dus veel borstelen. Daarom ben ik verbaast dat hij nu al haren verliest

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Oh echt? Ik heb me suf gezocht, en overal lees ik dat het pas met een maand of 8 gaat gebeuren. de onze is pas bijna 4 maanden. 
De zomer/winter vacht klinkt wel logisch. Hij ziet er ineens veel minder mooi uit haha "

Hier een stukje over waarom de rui........

In de vacht van je hond komt het hele jaar door haar los en wordt het opnieuw aangemaakt.

Bij de rui echter, wordt een verandering in de vachtsamenstelling teweeg gebracht.

Bij de lenterui maakt de dikke, stevige ondervacht van de winterperiode plaats voor een dunne en krijgt de hond een ademende bovenvacht.

Wanneer het kouder wordt, komt de overgang (herfstrui) naar een dekkende ondervacht met een lange bovenvacht als overjas.

Deze veranderingen vinden plaats onder invloed van de volgende factoren:

  • Temperatuur: In de koudere seizoenen heeft je hond een dikkere jas nodig om zichzelf buiten warm te houden. De temperatuursovergangen in het voor- en najaar geven dan ook aan dat de vachtsamenstelling veranderd moet worden. Wanneer we een hond veel binnenshuis houden, krijgt hij van de temperatuurovergangen buiten niet veel mee. Laat je hond dus op koelere plekken in huis slapen: niet naast de kachel!
  • Licht: In de winter heeft een dier dat buiten leeft minder uren zonlicht tot zijn beschikking dan in de warmere helft van het jaar. Deze overgang in lichturen kondigt dus een verandering in temperatuur aan, waar de vacht zich op moet aanpassen. Bij honden die zich veel binnenshuis bevinden, kan een teveel aan (kunstmatige) lichturen de rui verstoren. Geef je hond dus zijn rustplek op een wat minder verlichte plek in huis.

 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Een F2 hoeft niet perse een vacht te hebben die niet verhaart. Bij een F2 heb je zelfs een vrij grote kans dat je een doodle hebt die net als de labrador verhaart. F2 nesten zijn genetisch gezien de meest gevarieerde, omdat de ouders meestal twee F1-Labradoodles zijn, ofwel poedel+labrador X poedel+labrador. Een F2 kan dus heel veel genen van de labrador hebben en daarom een verharende vacht.

 

Maar ook een poedelvacht verhaart als de stuggere volwassen vacht gaat doorkomen.

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Mijn poedel verhaart niet; ook niet bij de overgang van puppyvacht naar volwassenvacht. Hij wordt 3-4 x per jaar getrimd. Nooit ook maar 1 haar in huis gevonden. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Mijn poedel verhaart niet; ook niet bij de overgang van puppyvacht naar volwassenvacht. Hij wordt 3-4 x per jaar getrimd. Nooit ook maar 1 haar in huis gevonden.  "

Toch verharen ze.

Eerst laat hun puppyvacht los en daarna "ruiven" ze ook gewoon.

Maar die losse haren blijven tussen de andere haren hangen. Daarom valt het niet op.

Door het regelmatig scheren verdwijnen ze gewoon.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Oei, je zegt 'dat zou met een doodle niet mogen', maar ik denk dat je niet helemaal goed voorgelicht bent of je ingelezen hebt in de vachten wanneer het gaat om doodles.

Een F2 doodle is juist de generatie die de meeste variatie in vachten heeft (en al het andere genetisch materiaal) en waar je theoretisch gezien 50% kans hebt op een verharende vacht.

 

Ik denk dat het dus niet zozeer aan het veranderen van voer ligt, maar dat je gewoon een doodle hebt met een (overwegend labrador)vacht die verhaart hp-smile

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een F2 kan nog best een verharende vacht hebben inderdaad.

Kan best zijn dat nu de eerste puppy vacht wat verdwijnt en de werkelijke vacht naar voren komt.

 

honden page profiel Bobo321Bobo321

honden foto van Bobo321

Dan zal het puur toeval zijn denk ik en niet aan de voeding liggen.

Een f2 labradoodle heeft overigens minder kans op haaruitval dan een f1 labradoodle. Maar inderdaad...er zit altijd een labrador gen in en misschien heeft hij die iets meer. Al is het een grote pluizenbol en lichte krul.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Een F2 labradoodle (als we het over een F1 x F1 hebben) heeft precies dezelfde kans als een F1 om verharend te zijn, namelijk 50%.

Alleen is de kans voor jou als koper dat je hond verhaart groter dan bij een F1 (de kans op een niet-verharende hond is trouwens net zo groot, en dus ook groter dan bij een F1), omdat theoretisch gezien een kwart van het nest 100% verharend zal zijn en een kwart 100% niet-verharend. Bij de andere helft van het nest zal het net zoals bij een F1 50% kans zijn.

 

Misschien heb jij een F2 doodle die voortkomt uit een F1 x F3/F4/etc? Dan is de vacht inderdaad vaak wel beter dan een F1 hp-smile Maar ook dan heb je nog steeds kans dat je doodle gewoon verhaart.

 

In ieder geval goed blijven borstelen, zodat je geen klitten of matten in de vacht krijgt en je het dode haar er goed uit borstelt. Zie het als quality-time met je hond hp-shiny

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

" Dan zal het puur toeval zijn denk ik en niet aan de voeding liggen.
Een f2 labradoodle heeft overigens minder kans op haaruitval dan een f1 labradoodle. Maar inderdaad...er zit altijd een labrador gen in en misschien heeft hij die iets meer. Al is het een grote pluizenbol en lichte krul. "

Hangt er echt van af uit welke combinatie hij komt.

Indien uit een combinatie F1 x F1 is er evenveel kans op verharen dan een F1 combinatie.

En indien beide F1 ouders verharend zijn, dan zijn al de F2 pups verharend.

Indien 1 F1 ouder verharend is en de andere niet, dan is theoretisch 75% van de F2 pups verharend.

Indien beide F1 ouders niet verharend zijn heb je nog steeds 50% kans op verharende pups.

En eigenlijk zullen er zowizo nog meer verharende pups zijn mits verharend dominant is over een doorgroeivacht.

En, dan spreken we nog niet over de gemixte vachten.

Dus zo simpel is het nog niet.

Volgende forumvraag: Border Collie teefje blijft mager
^