Medicijnen-cocktail & zorgen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Ik zit met een aantal zorgen omtrent mijn hond en haar huidige gemoedstoestand. 
Even kort haar medische situatie: sinds 9 maanden weten we dat ze een zware blessure/misvorming heeft in haar hakgewricht. Op de foto's is een grote cyste te zien en de botten vertonen een 'hakkelige' rand, ipv mooi rond. We zijn per direct moeten stoppen met behendigheid en ongeveer alles wat ze graag deed (rennen, apporteren,...) (Ze is een Border collie x Cattle dog)

 

Er is een operatieve oplossing, maar die houdt in dat haar hakgewricht vastgezet wordt en de dierenartsen willen zeker zijn dat we alles hebben geprobeerd voor we naar onomkeerbare operatie gaan.

Ze heeft een aantal maanden Onsior (40 mg) gehad als pijnbestrijding: niet sterk genoeg
Toen zijn we overgestapt op Rimadyl (50mg  2xper dag)& fysiotherapie: niet sterk genoeg, haar gewricht bleef opzwellen met ontstekingsvocht.
Toen zijn we overgestapt op Metacam (2,5 mg). Daar zijn we nu recent van afgestapt, want ze liep nog steeds op 3 poten.

Deze behandelingen hebben we telkens 3 maanden geprobeerd. Nu zitten we aan de laatste oplossing: een medicijnen-cocktail, voorgeschreven door de orthopedische chirurg. 

50 mg Rymadill + Gabapentine 100mg + Tramadol 50 mg.

Deze combinatie hebben we 14 dagen geprobeerd, maar ze had duidelijk meer last dus op dit moment is het:


50 mg Rymadill + Gabapentine 100mg 2x+ Tramadol 50 mg 2x.

We moeten haar goed in de gaten houden, want het is zware medicatie... En daar komen mijn zorgen naar boven:

Ze lijkt de laatste tijd heel somber, ze trekt zich steeds vaker terug in een aparte kamer (weg van ons en de andere honden), ze is niet meer zo enthousiast (in huis) om te spelen. Als we de deur uit gaan is ze wel zichzelf terug lijkt het: enthousiast blaffen, trekken aan de leiband, rennen,... Dit duurt echter nooit lang, na 20 minuten wandelen (aan de lijn) begint ze terug te manken en haar enthousiasme lijkt daarmee ook weg te ebben. 

Zijn dit nevenwerkingen van de medicatie of van de pijn? De dierenarts kan het ook moeilijk inschatten natuurlijk, want als ze daar is, laat ze uiteraard niets merken. Dit is dus iets dat we zelf moeten beoordelen en dat is zo moeilijk! 

Heeft er iemand ervaringen toevallig? Ik zou zo graag haar terug vrolijk zien en met de bal spelen en wandelen en ... 

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Is het een cyste of een tumor? Zijn er biopten genomen? 

Waarom de terughoudendheid met een operatie die er toch aan zit te komen en haar veel lijden bespaart en levensvreugde teruggeeft? 

Ik denk dat ze erg veel pijn heeft. Er is nogal wat voor nodig om een dergelijke hond zo "rustig" te krijgen. 

Misschien op consult bij een specialist? 

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Het is een cyste en geen tumor. Er is meteen in juni een biopt genomen om kanker uit te sluiten. 

We hadden eerlijk gezegd een maand geleden besloten "genoeg is genoeg" we laten ze opereren en we hadden zelfs geïnformeerd of een amputatie haar niet een beter leven zou geven dan het vast zetten van de hak.

Nu toen reageerde de specialist dat we toch eerst nog eens best andere medicijnen proberen.

Ligt misschien aan ons, maar we hebben het moeilijk om toch om de operatie te vragen, wanneer de 4 dierenartsen die haar opvolgen allemaal zeggen om toch eerst medicatie te proberen. Bovendien heeft die operatie een mislukkingskans van 35% wat echt wel hoog is! 

Maar je denkt dus ook dat ze veel pijn moet hebben en dat het niet de medicatie is die haar somber maakt?

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg 3 doggies

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Wauw, vind dit precies wel een erg hoog medicatiegehalte...en dan nog heeft de hond zo'n pijn...ik zou de hond zelf niet zo laten lijden en haar zo snel mogelijk naar een gespecialiseerde kliniek brengen om een operatie te laten uitvoeren...of mocht dit niet kunnen, een amputatie.

De hond is blijkbaar erg neerslachtig wat volgens mij heel pijngerelateerd is, aangezien de pijnstilling niet voldoende helpt.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Ik herhaal even de door jou opgegeven combinatie van medicatie:

50 mg Rimadyl + Gabapentine 100mg + Tramadol 50 mg.

 

Is dat per keer en hoeveel maal daags?

 

Ik ben bekend met deze medicatie, echter niet met de combinatie Gabapentine en Tramadol. De Gaba moet om de 8 uur gegeven om de spiegel op peil te houden; dit geldt ook voor Tramadol om de 8-12 uur; tenzij je Tramadol incidenteel geeft.

 

De neurotransmitter Gabapentine is al heftige medicatie en in combinatie met Tramadol nog heftiger; beide medicijnen moeten afgebouwd worden als je wilt stoppen. Doe je dit niet dan kan dit bij het afbouwen van de Tramadol psychoses en angstaanvallen veroorzaken.

 

Ik gaf mijn inmiddels overleden Cavalier met ernstige chiari-achtige malformatie en daardoor syringomyelie, zowel Rimadyl als Gaba; de laatste om de 8 uur.

 

Tramadol heb ik niet aan mijn hondje willen geven, omdat de bijwerkingen zwaar kunnen zijn. Ik heb dit zelf ondervonden.

 

Er zijn Cavaliers, die Gabapentine krijgen tegen heftige neuropathische verschijnselen en pijnen. Sommige Cavaliers liggen hierdoor de hele dag wezenloos op de plaats/bank.

 

Van Gaba en Tramadol kan je je somber, lusteloos en stoned worden.

 

Honden zijn bikkeltjes en kunnen zelfs als ze veel pijn hebben en ziek zijn nog vrolijke momenten tonen en door de pijngrens toch mee gaan wandelen etc.

 

Ik zie dat jullie hond deze maand 6 jaar wordt.

 

Als de medicatie het gewenste resultaat zou geven, zou er dan niet geopereerd worden? Ik vind het nogal wat om een grote hond van 6 jaar op deze slopende medicatie te houden.

 

Wat zijn de verwachte resultaten van een operatie?

 

 

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Twee weken geleden kreeg ze:

 

's ochtends rymadill + gabapentine + 0.5 tramadol

's avonds moest ze dan ook 0.5 tramadol

 

Nu krijgt ze:

's ochtends rymadill + gabapentine + tramadol

's avonds gabapentine + tramadol

Ze is zeker niet "suf" zo zou ik ze absoluut niet omschrijven, somber en depressief is een betere omschrijving vind ik.

Ze wordt inderdaad 6 volgende week en indien de medicatie het gewenste effect heeft, is het de bedoeling om dit zolang mogelijk te blijven geven (eventueel levenslang).

 

Verwachte resultaten van de operatie:
-pijnvrij

-beperkt in beweging van poot, maar ze zou wel kunnen wandelen e.d. (uiteraard niet springen of hevig doen)

Echter als er maar iets fout gaat en haar bot zich scheef vastgroeit tijdens de revalidatie, dan heeft ze wel pijn en moet de operatie over gedaan worden. 
De operatie houdt eveneens 10 weken bench rust (ze mag niet steunen op die poot) en 4 maanden revalidatie in (terug leren lopen)



honden page profiel GingerGinger 3 doggies

honden foto van Ginger

Aangezien ze met de medicijn cocktail geen verbetering zien zou ik zeker niet te lang doorlopen want het mag wel duidelijk zijn dat je hond veel pijn heeft. Je beschrijft een aantal pijn medicatie die goed zouden moeten werken, en in combinatie met elkaar zijn ze erg zwaar. Als je hond hier niet op reageert dan betekend het dus dat het met pijn  medicatie niet te doen is. Je bent al een tijd bezig hiermee, zou dus zeker over operatie na gaan denken.

 

Het terugtrekken is ook een teken van zich niet fijn voelen, als je veel pijn hebt ga je niet als een dartelend lammetje overal bij zijn maar trek je je terug.

 

je beschrijft ook dat de gewrichten niet glad zijn maar puntig.

vergelijk het alsof je met je knokkels over iets ronds gaat, geen fijn gevoel. En dit voelt de hond elke stap die die zet.

 

Een operatie of amputatie is niet te ontwijken. En zou deze dan ook zo snel mogelijk laten doen.

 

Het is geen hele zware hond toch? Ik zou dan misschien zelfs voor amputatie gaan, daar kunnen ze goed mee uit de voeten. Het gewricht vastzetten geeft ook beperkingen (springen, rennen etc)

 

Ik zou een aantal specialisten vragen wat hun denken, amputatie of operatie.

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Nee, het is geen zware hond (hoewel ze momenteel wel te zwaar staat, vanwege het stil liggen, daar wordt ook aan gewerkt)

 

In mijn achterhoofd weet ik wel dat operatie de enige oplossing is die gaat werken. Het is gewoon een zware beslissing (zowel amputatie als vast zetten).

Ik ben heel tevreden over mijn dierenartsen en de huidige specialist, maar ze geven allemaal aan dat ze haar geval nog niet hebben mee gemaakt, dus blijft het proberen. 

Naar een andere specialist gaan, zien we niet echt zitten. We hebben een nare ervaring bij de eerste specialist (niet vriendelijk, geen uitleg en toen bleek dat ze geen kanker had en er eigenlijk geen oplossing was, werden we weg gestuurd met enkel de boodschap "het zal met medicatie (niet gespecificeerd) moeten"). Deze specialist heeft nu alle opties uitgelegd en zeker geweest dat we alles begrepen, is samen met onze (3) dierenartsen aan het zoeken naar wat kan helpen.

We moeten maandag een update geven van haar toestand aan hen.

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi 1 doggies

honden foto van S met L&B, † Bifi

Tsja als jullie al 5 jaar proberen haar pijnvrij te krijgen lijkt de keus me makkelijk. Laat haar opereren want dit kan zo niet. Het zijn echt hele zware medicijnen en die moet je zo jong echt niet levenslang willen geven. Hoop dat jullie specialist mee gaat werken, ik zou persoonlijk echt vertrekken anders

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Wij zijn haar niet 5 jaar al aan het proberen pijnvrij te krijgen. Ze heeft pas vorig jaar in juni de blessure opgelopen. Dus we zijn 9 maanden bezig haar pijnvrij te krijgen ;)

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

" Twee weken geleden kreeg ze:
 
's ochtends rymadill + gabapentine + 0.5 tramadol
's avonds moest ze dan ook 0.5 tramadol
 
Nu krijgt ze:
's ochtends rymadill + gabapentine + tramadol
's avonds gabapentine + tramadol

 

Als dan toch het humane medicijn Gabapentine wordt ingezet; waarom niet de aanbevolen 3 x daags (om de 8 uur) om de spiegel constant te houden.

 

De eerste twee weken 1 x daags wordt sowieso niet geadviseerd door de producent; de 2 x daags is ook onder de geadviseerde dosis. In de bijsluiter staat duidelijk 3 x daags (= om de 8 uur).

 

 

quote uit de bijsluiter

Uw arts zal u vertellen deze in te nemen in drie verdeelde giften, bv. ‘ochtends, ’s middags en ’s avonds.

unquote

http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h31981.pdf

 

 

Aan vele Cavaliers, die lijden aan neuropathische klachten en pijnen, werd in het verleden vaak 2 x daags Gabapentine voorgeschreven. Uit de praktijk blijkt dat 3 x daags (om de 8 uur) Gabapentine beter werkt.

 

Het volgende topic gaat over ervaringen met de combinatie Tramadol en Gabapentine bij honden

http://forum.greytalk.com/index.php/topic/284591-gabapentin-and-tramadol-together-update-34/

 

 

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi 3 doggies

honden foto van S met L&B, † Bifi

" Wij zijn haar niet 5 jaar al aan het proberen pijnvrij te krijgen. Ze heeft pas vorig jaar in juni de blessure opgelopen. Dus we zijn 9 maanden bezig haar pijnvrij te krijgen ;-) "

 Ah ik las het als, sinds ze 9 maanden was. Excuus voor dat misverstand dan!

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

"  Ah ik las het als, sinds ze 9 maanden was. Excuus voor dat misverstand dan! "

 Geen probleem hoor :)

 

Bedankt Loesje! Ik ga het zeker eens vragen hoe dat nu zit met die gabapentine. En ik ga dat forum zeker eens lezen

honden page profiel KingKing 3 doggies

honden foto van King

Mijn hond neemt gabapentine omwille van zenuwpijn/uitstralingspijn de sufheid verdwijnt na een tijdje.

 

Hij doet het er goed op maar of het echt pijnstillend werkt in zulk geval zoals voor jouw hond weet ik eigenlijk niet.

 

Hij heeft ook lang op Lyrica gestaan daardoor zag hij slecht en was hij in het begin ook heel suf maar ook dat verdween. 

 

Veel succes met je hond ik heb ook heel lang gesukkeld om mijn hond pijnvrij te krijgen en uiteindelijk was een operatie de enige juiste oplossing. Bij welke specialist ga je als je van België bent?

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

We zijn momenteel bij Bart Verdonck uit boechout:

http://www.huisdierchirurgie-verdonck.be/huisdierchirurgie-verdonck/dierenartsen.html

 

Gisteren was ze weer een hele andere hond toen ik thuiskwam: vrolijk, overal mij achtervolgend. Ze had ook heel de namiddag mee buiten geweest met mijn vader, waar ze zelfs wat gespeeld heeft. Was wel fijn om te weten dat ze toch niet 100% van de tijd ongelukkig is. 

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik weet niet of dit ter sprake is gekomen, maar het is mogelijk om een brace aan te laten meten. Dat zou nog een optie kunnen zijn. 

 Deze zit in denhaag

http://orthopedieren.wix.com/orthopedieren

In arnhem zit hodes. Wat er op dat gebied in belgie is weet ik niet.

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Ik had er hier en daar al iets van opgevangen (een flyertje ergens). Ik had echter tijdens het online zoeken gevonden dat dat niet goed is voor de spieren. Die brace vervangt eigenlijk de functie van de spieren en dus als ze dat te vaak draagt, zouden haar spieren afnemen. (Heb ik gelezen)

 

Ik moet deze week terug voor een update, ik zal het de dierenarts dan meteen eens vragen.

Ze is wel opvallend opgefleurd met het betere weer. Ze hangt weer rond mijn benen en wil spelen... Ik denk dat ze dus eindelijk wat gewend is aan de dosis medicijnen. 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Goed te horen dat het beter gaat en er sprake is van gewenning aan de heftige medicatie. Ik hoop dat dit zo blijft.

 

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Woensdag hebben we een afspraak bij de dierenarts. We hebben gisterenavond telefonisch alles al wel eens besproken.

Nu vermoeden ze dat haar gemoedstoestand kwam door de nieuwe brokken die we haar aan het geven waren. Misschien heel stom van ons, maar we waren ze op dieetvoeding aan het zetten omdat ze toch zoveel aan het bijkomen was (van het stil zitten). 
Omdat we merkte dat ze echt begon te weigeren die brokken te eten, zijn we haar oude brokken beginnen terug geven en dat moment valt precies samen met vrijdag, wanneer ze zich terug beter begon te voelen.

We hadden dat misschien niet gelijktijdig moeten doen allemaal, maar het is wel een opluchting dat het probleem waarschijnlijk de brok was en niet de pijn in haar poot.

De dierenarts was zelf vrij positief, ze vond dat uit onze beschrijving vooral bleek dat ze meer uit gewoonte de poot niet gebruikte dan uit hevige pijn.
Ze moet nu naar 3X per dag gabapentine en tramadol (om de 8uur). Dus zoals Loesje al aanraadde om de juiste dosering te gebruiken. Als ze het hier goed op doet, zouden we de medicatie terug wat moeten afbouwen om te kijken of de pijn terug hevig toeneemt. Indien dat zo is, dan is een operatie de enige oplossing zeggen ze (Artrodese of Amputatie). Zo niet, mag ze op die lage dosis blijven staan.

Maar we mogen dus woensdag langskomen om het allemaal nog eens te bespreken. Dan gaan we meteen ook vragen achter een hak-brace of deze mee zou kunnen helpen.

Als jullie nog raad weten of iets waar we zeker achter moeten vragen... het zou hulpvol zijn. Jullie waren al heel hulpvol waardoor ik toch wat minder het noorden verlies in de hele situatie.

Anoniem (Gast)

Mijn hond is ook heel somber geweest toen hij tramadol kreeg en niet goed kon lopen. Bij ons hielp het om twee keer per week te gaan zwemmen ( hydrotherapie) Hier door kon hij pijnvrij zijn energie kwijt. Dat heeft hem vooral mentaal erg goed geholpen. 

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

" Mijn hond is ook heel somber geweest toen hij tramadol kreeg en niet goed kon lopen. Bij ons hielp het om twee keer per week te gaan zwemmen ( hydrotherapie) Hier door kon hij pijnvrij zijn energie kwijt. Dat heeft hem vooral mentaal erg goed geholpen.  "

 
Dat is dan in een speciaal centrum daarvoor?

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Het besluit is genomen. We gaan de arthrodese in plannen. Ze heeft geen negatieve effecten van de pillen op het moment, maar ook geen positieve effecten. Momenteel kan ze nergens meer op geraken (in de auto, op de bank).

 

De datum ligt nog niet vast, maar we zijn wel blij dat het besluit genomen is. We zijn nu overtuigd dat het de enige goede oplossing is.

honden page profiel KingKing 3 doggies

honden foto van King

Succes met de operatie!!

Anita - gast (Gast)

Mag ik vragen of de operatie en herstel tot een positief resultaat heeft geleid?

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

" Mag ik vragen of de operatie en herstel tot een positief resultaat heeft geleid? "

 Anita,

De operatie en het herstel hebben op dit moment nog niet tot een positief resultaat geleid. 

De operatie was geslaagd, maar ze kreeg zeer snel last van infecties op het metaal in haar poot.

Op 5 maanden is dan besloten dat de botgroei voldoende was en de infectie op de plaat te groot en dat de plaat eruit moest.

Een maand later bleek de infectie haar bot terug hebben zitten op eten.

Toen heeft ze een externe fixatie gekregen

 

Gisteren (na twee weken) hebben we foto's laten nemen en er was terug kalkvorming! Dus voorlopig even hopen dat het de goede kant blijft uit gaan en een tweede artrodese niet nodig zal zijn.

Twijfel je er zelf over?

Als je al het fijne wil weten van wat er de voorbije maanden is gebeurd, ik heb een blog over Lexie:

lexiesrecovery.wordpress.com

 

 

Volgende forumvraag: Droog/schraal plekje?
^