Heeft iemand Smølke graanvrij al geprobeerd?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

Ik zag op Facebook laatst een berichtje voorbij komen dat Smølke ongeveer vanaf deze week met een nieuwe (graanvrije) brok komt. Ik had ze al gemaild voor een proefzakje en zelfs mijn kieskeurige eter vind het heerlijk.

Vroeger voerden wij ook altijd Smølke (mijn ouders), nu voer ik zelf echter vers met af en toe een keer graanvrije brok bv in de wobbler of de green (of als beloning). Echter moet ik dat altijd online bestellen, deze komt ook bij mij in de dierenwinkel om de hoek.

Wat ik zelf wel prettig vind is dat ze er meer erwten in hebben dan aardappel (meer mijn gevoel) en dat ze geen vers en droog door elkaar vermelden (wat voor misleiding zorgt vind ik altijd, 2,5kg vers is namelijk maar 1kg droog heb ik begrepen). Eiwit gehalte vind ik ook netjes (niet te extreem maar ook niet zo laag dat het eigenlijk niet kan met het percentage dierlijk dat ze claimen). Er zit wel iets bietenpulp in maar ik heb begrepen via Voerwijzer dat dit juist gezond is voor de darmwerking (al moet niet te veel zijn natuurlijk).

Ik  wil dus binnenkort een zak kopen maar ik vroeg me af of er hier al mensen zijn die het al hebben geprobeerd en/of wat jullie er van vinden?

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

oh ik heb een kortingsbon gevonden :-) :-)

http://www.smolkegraanvrij.nl

honden page profiel Merry & MeMerry & Me

honden foto van Merry & Me

Ik was erg geinteresseerd toen ik je topic las! ;D
Helaas... Weer kip! :( Heb ik dat? Waarom nou nooit is Lam ofzo...

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

Tja, ik heb 1 hond die niet goed tegen lam kan, hier zit vrij weinig in maar ik weet niet of ik het bij hem durf te proberen. Lam is duurder he, zal wel een reden zijn....

Smølke heeft ook een Sensitive met alleen puur lam & rijst (heb ik dus ook niets aan), niet graanvrij dus, maar rijst vind ik persoonlijk net zo prima als aardappel, immers ook een glutenvrije en licht verteerbare koolhydraatbron ;-)Zelf geef ik ook wel eens de sensitive van Yarrah, dit is puur kip & rijst.

Maar andere merken hebben toch wel een Lam & Aardappel variant? Dacht het weleens gezien te hebben op zooplus :-)

honden page profiel Merry & MeMerry & Me

honden foto van Merry & Me

Ik heb dus Lam en rijst gehad van Nutro, maar op de rijst reageerde mijn hond op den duur erg heftig. Zit nu op Lam en Aardappel van Simpsons en tot dusver geen problemen gehad. Ben overal voor in, maar voor kip en rund is mijn hond zwaar allergisch. Mocht er nou een klein percentage in zitten kon het nog wel, maar er zit best veel in, wat opzich natuurlijk heel goed is, alleen niet voor mijn hond helaas. :P

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

Hoe weet je 100% zeker dat het de rijst was waar je hond op reageerde? Met een brok kan je dit helaas nooit met zekerheid zeggen omdat er veel verschillende stoffen inzitten, wel op puur vers en dan evt puur rijst toevoegen. (niet om je aan te vallen hoor)
Daarnaast is een allergie heel vaak gecombineerd (dus verschillende voedselallergenen en daarnaast nog een andere vorm van allergie). Dit is de site van een kennis waar heel veel nuttigs op staat: www.allergie-bij-honden.nl ook op www.allergiepolivoorhonden.nl staan nuttige artikelen (maar is wel weer dierenarts gerelateerd)
Het is niet onmogelijk maar vaak trekken mensen een conclusie mbt allergie die helemaal niet hoeft/blijkt te kloppen ;-)
Mocht je precies willen weten waar je hond wel en niet tegen kan qua voeding kan ik je echt aanraden eens naar een holistisch dierenarts te gaan, na heel veel tobben was mijn hond ineens vrij snel van de jeuk af zonder streng dieet (maar wel met een lijst wat wel kon en wat niet).

Misschien een ideetje :-)

Ik meed dus ook altijd kip en rund toen ik vermoedde dat hij een allergie, uiteindelijk bleek dus konijn de boosdoener en later ook lam, eend en kalkoen. Allergieën veranderen vaak ook door de jaren heen helaas.

Op advies/doormeting van de Holist eet hij nu juist puur alleen kip en rund (en rijst), het tegenovergestelde van wat algemeen aangenomen wordt mbt allergieën....

Fijn dat het nu goed gaat met je hond, dat is het belangrijkste :-)

honden page profiel Kyra *Shadow* AngelKyra *Shadow* Angel

honden foto van Kyra *Shadow* Angel

rijst is graan dus als dat er in zit schiet je nog weinig op met graanvrije voeding zoals fabrikanten dat noemen

honden page profiel Merry & MeMerry & Me

honden foto van Merry & Me

@ Linda

Geloof me, na ruim meer dan 8 dierenarts bezoeken, een jaar lang verschillende eliminatiedieten, weet ik echt zeker dat ze er last van heeft. Ze heeft van meer stoffen een allergie, maar graan is er toch echt 1 van. En kip en rund ook.

honden page profiel PetraPetra

honden foto van Petra

Heb net de site bekeken en waarempel, het is ook verkrijgbaar bij  "mijn" dierenwinkel, morgen toch maar eens even binnenlopen en proberen

Mark (Gast)

Mijn dierenwinkel om de hoek had ze ook al binnen, heb een klein zakje meegenomen om te proberen. Max vond ze in ieder geval erg lekker!

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

Ik geef het nu een kleine week en het bevalt erg goed :-)

Hij vindt het erg lekker en de ontlasting is ook mooi. Wel blijf ik ook nog vers vlees geven hoor :-)

Larissa (Gast)

ik ben pas op advies van de winkel van kanex puppy naar dit over gegaan omdat hij dunne poep had. Nu is dat over!

misschien ga ik er ook nog wel verse vlees bij geven, onze vorige hond kreeg wel eens rodi van de albert hein en dit vond hij ook altijd heel lekker maar ik durfde dit met een puppy nog niet te geven?

Iggy :-) (Gast)

Vergeleken met de betere ( niet eens erg veel duurdere ) graanvrije brok zit hier een erg laag percentage aan vlees in en verdorie weer kip en soja. Waar toch veel honden het niet erg goed op doen.
Eiwit gehalte is prima voor een actieve jonge / volwassen hond. Maar te hoog voor de oudjes of minder actieve honden.

Ze vinden het wel lekker ( proefzakje ) maar ik hou het toch echt bij Wolfsblut & Taste of the Wild

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Graanvrij met weinig vlees is de nieuwe trend...

honden page profiel HannekeHanneke 3 doggies

honden foto van Hanneke

Ik heb ze dus gemaild met wat vragen. De soja zit in de digest (coating) en valt bij andere merken oa onder de term 'kippenjus'. Ik vind het juist goed dat ze geheel open zijn over alles wat er in zit.

Laag vlees valt mee, het is meel en andere merken rekenen vers en droog door elkaar zodat het veel meer lijkt. Je mag omrekenen naar vers, 1kg droog is 2,5kg vers. Dan kom je dus op een heel mooi hoog gehalte.... Maar lekker misleidend dus, je kan dit beter de analyse er ook naast leggen voor een eerlijke vergelijking.

Beter is dus idd oa eiwit vergelijken. Dat eiwit voor oudere honden lager moet zijn blijkt achterhaald en is dus de reden dat veel oudere zo interen op latere leeftijd. Eiwit moet wel van hoge kwaliteit zijn.

Koolhydraten zijn lager, dus volgens mij is de brok ook prima voor minder actieve honden, volgens Smolke zelf trouwens ook ;-)

Kritisch zijn is goed, maar veel brok is door vermeldingstruukjes appels met peren vergelijken als je niet verder kijkt dan de ingredientenlijst .. :(

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

tja heb die ingrediënten lijst bekeken en werd er niet warm van
29% Gevogeltevleesmeel is nog steeds weinig vlees want gevogelte meel bestaat uit meer dan enkel vlees
nu er zit ook lamsvleesmeel in dus samen met het vis meel zal het een 35% dierlijk product zijn vlees % zal dan nog steeds amper een 25% zijn
ook altijd vervelend dat ze bewust de koolydraten er niet bij zetten.

analyze dan kan je beter deze geven:
http://www.petfood.nl/hondenvoer/potatoes-20kg
ook graan vrij vlees % is 30% dus die 3% meer bij smolke gaat het verschil nu ook niet maken
het is niet dat ze het nieuwe wiel hebben uitgevonden bij smolke,nee ze springen mee op de boot waar de betere merken graanvrij waren met een deftig vlees % zie je nu menig en vooral commercieel fabrikant hun graantje ook proberen mee te pikken maar dan met weinig vlees en veel aardappel

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

Ben het niet helemaal met je eens maar goed.

Ik zie bij het product waar jij naar verwijst nergens een ingrediëntenlijst? Bij geen enkele variant? Sorry hoor maar dan is mijn vertrouwen toch al snel zo goed als 0,0.

En ik vertrouw dan toch iets eerder op een merk wat al vele jaren bestaat en vele tevreden gebruikers kent (en waar ik zelf ook een prima gevoel heb qua openheid en samenstelling en geen chemische zooi) Dan een of ander huismerk dat bij een fabriek een receptuurtje heeft opgekocht en er zijn eigen zak omheen heeft gedaan :-) Maar goed, dat is een gevoel en persoonlijke mening natuurlijk. Ieder moet dat voor zich beslissen.

Ik ken volgens mij geen één merk dat de koolhydraten vermeld, deze kan je wel altijd zelf berekenen toch :-)

Hoe kom jij van die 35% naar 25%? Is daar een berekening voor of is dat een eigen interpretatie?

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Vleesmeel omvat meer dan enkel vlees dus 29% vleesmeel is niet 29% vlees
ingredienten lijst van brouwer ik heb ze hier liggen,heb eens zo een zak gehad
en zit niet veel verschil in tov smolke buiten dat er geen erwten en vismeel inzitten.alleen voor dezelfde prijs heb je bij brouwers 8kg meer en ook vrij van chemische troep,dus snap ook niet waarom smolke zo opgehemeld moet worden het is gewoon een graanvrije brok met veel aardappel en weinig vlees niet meer niet minder net zoals hun andere brokken weinig vlees maar dan veel graan bevatten.

verder mag je ook rekenen van het % vleesmeel wat op de zak staat dat daar een bepaald % van verloren gaat tijdens de brok bereiding + op het vleesmeel die op de zak staat zit ook nog eens 4% marge op wat ze zelf mogen kiezen wat ze erbij kappen en dit mee onder vlees zetten.Dus ik zit met mijn 25% vlees nog ruim maar wil het nu niet erger maken dan het al is

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

ieder heeft zijn voorkeur toch ;-)

Ik snap niet zo goed waarom je een huismerk brok ophemelt waarvan de ingrediënten niet eens openbaar zijn. Zulke kleine merken roepen vaak ook van alles en het wordt door niemand gecontroleerd, in een enkel geval worden ze op de vingers getikt en moeten ze een verpakking aanpassen... maar dat geldt vaak alleen voor de grotere merken. Wat niet wil zeggen dat een groot merk automatisch goed is, maar ze hebben wel meer te verliezen.

Vleesmeel en vlees is idd anders, vlees is incl vocht gemeten, vleesmeel is de droge stof variant daarvan. Dit maakt dus geen verschil. De ene declaratie lijkt alleen mooier dan de ander, het ene merk houdt zich dan ook beter aan de Fediaf regels dan de ander :-)

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Hemel ik die huismerk brok op?ik zeg nee kan je evengoed die kopen want verschil zal miniem zijn,als dat ophemelen is amai dan.

vlees of vlees meel heel die uitleg maakt niet uit ook bewerkt vleesmeel wordt nog eens extra bewerkt tijdens het bakken van de brok waarmee dit vleesmeel dus weer een deel van zijn % verliest snap je en die 29 % vleesmeel is in werkelijkheid maar 25% want er zit 4% marge op waar ze iets anders mogen gebruiken dan vlees maar het toch als vlees mogen mee rekenen

nu over je ophemelen ik raad geen van beide aan punt.
als het over graanvrij gaat en we spreken over vlees %zoals bij beide merken die belabberd zijn qua vlees % dan ben je bij brouwers voor minder euro in de zak gezet heeft niks met ophemelen te maken maar met feiten benader een brok objectief en ja zal een andere uitkomst zien,denk je nu echt dat smolke 10% meer vlees heeft als bv een ander graanvrij huismerk brok?

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

oké sorry, ik trok te snel mijn conclusie :-) dat ophemelen neem ik terug.

vlees of vleesmeel maakt uit op het moment dat vlees vers wordt verwerkt, er zijn voor zo ver ik weet alleen bedrijven in Canada die dit kunnen. Brokken die in Nederland worden geproduceerd bevatten sowieso altijd meel. Dat ze dit declareren als vlees, of terugrekenen naar vers product (wat gewoon mag helaas), dan lijkt het een stuk leuker dan het is. Maar laat je dus niet misleiden (die tip is voor iedereen :-)) Vers verwerken wil trouwens niet zeggen beter opneembaar of gezonder.

En die 4% regel waar jij het over hebt klopt helaas echt helemaal niks van, hoe kom je daarbij? Ik heb hier tijdens mijn opleiding les gehad in voeding en dus ook declaraties en ken toch ook aardig wat Fediaf regels e.d. maar dat klopt toch echt niet. Ik hoor graag waar je die info vandaan hebt.

4% regel wil zeggen dat je het op de voorkant mag vermelden als ingrediënt, als er minder dan 4% inzit mag je dit niet voorop claimen.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Ik ben benieuwd wanneer de volgende ontwikkeling komt: zetmeel vrij. Dat schijnt namelijk nogal moeilijk te zijn.. Het zetmeel hebben ze immers nodig om het brok ook echt brok te laten worden.

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Waar ik dat vandaan heb van de fabriek waar een merk of 20 in NL zijn brok laat maken waar ik een tijd een eigen brok heb laten bereiden met een aantal mensen van de hs club

% waar ik het over heb is dat 29% kipvleesmeel niet perse 29% vlees is daar mag ook voor een bepaald % dacht 4% iets anders zijn tot je ook aan die 29% zit

in brok ben ik voorstander van vers en vleesmeel voor de bereiding en liefst in % van min 50% alle brok onder de 50% vlees vind ik persoonlijk niet goed genoeg,is ook iets wat tussen de oren zit hoor want heb eigenlijk nog nooit kip of bv zalm in een brok gezien

nu als daar dan merken afkomen met vlees % van 30% en veel aardappel en groente doen ze eigenlijk net hetzelfde als ze vroeger deden met hun graanbrok alleen wordt graan dus nu vervangen door aardappel/groente onder het mom het nieuwe beste alternatief voor de hond... vind wel grappig graanvrij met nog meer vlees ja niet moeilijk de graanvarianten hadden amper vlees.doe je er 5% bij heb je inderdaad meer vlees maar is nog eigenlijk weinig...vandaar ook mijn conclusie dat ondanks graanvrij het nog steeds een matige brok is zoals ervoor.

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

" Ik ben benieuwd wanneer de volgende ontwikkeling komt: zetmeel vrij. Dat schijnt namelijk nogal moeilijk te zijn.. Het zetmeel hebben ze immers nodig om het brok ook echt brok te laten worden. "

laagst % zetmeel vind je geloof ik in orijen 8% dus ja kan je afvragen waarom % van 40/50% nodig zijn als je weet dat je met 8% een brok kan binden.

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

ik begrijp nog steeds niet waar die 4% regel vandaan komt die jij noemt, ik ken ook mensen bij fabrieken en zoals ik zei heb ik dit onderwerp uitgebreid tijdens mijn studie en stage gehad. Als je een bron of link hebt voor mij naar bv Fediaf documenten dan heel graag.

En welke fabriek is dat, mogelijk kan ik dit zelf navragen :-)

Ik ben ook zeer zeker voorstander van een hoog vleespercentage, maar dan moet de declaratie wel 100% eerlijk zijn en niet misleidend zoals bij de meeste merken. Wanneer er ergens staat 60-70% vlees, maar het eiwit ligt maar rond de 30, dan weet je dat het absoluut niet om pure droge stof gaat om maar wat te noemen. Maar als je dit niet weet trap je daar in.

Ik ben dus geen voorstander van vers verwerken omdat dit leuk klinkt maar geen directe voordelen heeft voor de hond qua voedingswaarde (dat heb ik me dan weer laten vertellen, maar goed) verhit = verhit

Wanneer smolke droog naar vers omrekent volgens Fediaf komt je ook op 60-70% vlees uit en hadden ze dit ook mooi mogen claimen. Ik vind het juist mooi dat ze eerlijk zijn en gewoon droge stof vermelden. Veel meer vind ik in een brok juist niet zo prettig door de in dat geval hogere eiwit en calciumwaardes. Veel honden reageren daar juist weer niet goed op (kijk naar Orijen).


@Roosje dan kom je toch bij (vries)drogen uit zoals K9 en Ziwi peak ben ik bang :( je hebt idd zetmeel nodig om een brok te binden en bij geperst nog meer dan bij krokant....

Nutram bevat geen aardappel of granen maar alleen groenten en wat tapioca, dat vind ik ook al een stap in de goede richting :-) Prijs is alleen wat minder....

honden page profiel VavereVavere

honden foto van Vavere

Wij gebruiken dit :-)
Gaat prima

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Ik hou het zelf bij barf, maar ik hou de ontwikkelingen graag in de gaten.

De prijzen van goede brokken zijn idd niet leuk..

honden page profiel MikeMike

honden foto van Mike

" Graanvrij met weinig vlees is de nieuwe trend... "


.mee eens!, jij weet waarover je praat.

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

biologische waarde ligt hoger bij vers vlees maar na de bereiding blijft er minder van over tov vleesmeel vandaar dat ik ook enkel een brok koop met vers vlees en vlees meel

fabrikant was Vobra

Elly (Gast)

Wij voeren dit ook sinds kort, zijn ook zeer tevreden tot nu toe! Ontlasting is prima en de smaak is volgens Balou helemaal het einde. Hij eet zijn voer nu in ieder geval met veel meer plezier.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Amerikaanse bulldog brokken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^