Oei, Kobus gaat z'n eigen gang...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Hallo,
Ik zit even in een moeilijk parket met Kobus, en hoop op tips en adviezen.
Ik heb drie honden:
Rabbit stokoude borderterrier, slechtziend, loopt altijd aangelijnd omdat ze "vergeet" mee te lopen en ons dan kwijt raakt.
Ollie, vondelingetje, klein krullekruisinkje, kan heel braaf luisteren, maar loopt ook aan de lange lijn omdat hij direct gaat zwerven. Dat krijgen we er niet meer uit, maar hij komt met hardlopen aan de lijn toch wel aan zijn trekken.
Kobus, 1 jaar oud, sinds 7 weken uit het asiel, middenslag keeshond kruising, liep tot gisteren los waar dat toegestaan is.
Om Kobus gaat het. Hij is heel beweeglijk, barst van de energie en begint nu langzaam wat uit zijn asielstress te komen. Vanaf het begin laat ik hem loslopen hier in de polder op een soort omheind losloopgebied. Dat ging super. Hij racet door de plassen, jaagt wat op de eenden en de kraaien, graaft eens wat in een molshoop of muizenhol, speelt even met wat andere honden, maar komt zich ook steeds even melden. Wij lopen dan expres gewoon door zodat hij op ons moet letten, i.p.v. wij op hem. Als hij komt moet hij zo af en toe eens even zitten en krijgt daarvoor een beloning. Maar nu!
Hij komt zich steeds minder melden. Holt van het een naar het ander en gaat zijn eigen gang. Een paar dagen terug wou hij pas komen toen wij ieder een kant op gingen lopen ( help mijn roedel splitst zich! ) Gisteren was dat al niet meer genoeg. Toen kwam hij pas toen we ons verstopt hadden, en liet zich vervolgens niet aanlijnen. ( hij is zo vlug als water ) Ik kreeg hem pas te pakken toen hij zich zorgen ging maken om twee grote labradors, die zich in onze roedel kwamen mengen. Vandaag bedachten we dat we maar beter even niet daar konden gaan lopen om het slechte gedrag er niet verder in te slijpen. We hebben eerst een flink eind aangelijnd gelopen. Ook een goede oefening voor Kobus. Daarna wou ik hem nog even los laten lopen op een vrij suf stukje tussen een dijk en een sloot. Hij was nog niet los of hij vloog langs het water achter de eenden aan. Hij wou nergens naar luisteren. Toen ik achter een boom ging staan kwam hij uiteindelijk wel kijken, maar alleen op wegren afstand. Uiteindelijk heb ik hem met een lus van de riem kunnen vangen, maar ik weet nu echt even niet hoe dit nu verder moet... 9 januari gaat hij naar school voor zijn basiscursus. Misschien biedt dat soelaas, maar om 'm al die tijd zijn vrijheid niet te gunnen...
Iemand tips of ideeen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Oei, Kobus gaat z'n eigen gang..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Shawna & NalaShawna & Nala 3 doggies

honden foto van Shawna & Nala

Je zou kunnen oefenen met hier komen door een lange lijn om te doen, naar dat gebied te gaan en telkens roepen. Zorg ervoor dat komen niet meteen aanlijnen en weggaan betekent, maar wat lekkers of een speeltje en dat hij vervolgens weer verder gaat met zijn doen. Honden zien namelijk het nut van luisteren naar hierkomen niet, zodra je niet beloont voor het komen. Want waarom zou hij komen als het toch niets oplevert?

Zodra het goed gaat aan de lange lijn, kan je hem los laten. Roep hem vaak, maar altijd op de momenten waarop het kan. Dus nooit als hij aan het spelen is, of lekker aan het snuffelen is. Want dan is de kans groter dat hij niet komt. Maak de beloning extra groot, een lekker stukje kaas of een geweldig speeltje is goed genoeg om even te komen voor Kobus.

Let wel, je hond komt in de puberteit, de tijd van de bananen in de oren. Dus dat is extra hard trainen en consequent zijn. En de moed niet opgeven, want ik heb af en toe ook zoiets als ze niet luistert van: AARGHH. Maar het komt goed, en als je hard traint dan gaat het echt wel lukken!

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Sleeplijn eraan, roepen, lekkers strooien en op de lijn gaan staan zonder commentaar, paar meter lopen en weer loslaten(je moet geen haast hebben). Vaak roepen, belonen en weer laten gaan
Lijn je hem altijd aan wanneer ie zijn eigen gang is gegaan? Dat is vaak een reden om niet te komen, want hier is vast is einde pret.
Klassieke reden om niet te willen komen is straf na "lang wegblijven", de straf wordt aan het laatst getoonde gedrag gekoppeld, dat is het bij de baas komen.
Weet wat je hond belangrijk vindt, dat ga je als beloning gebruiken, bij najagen bv een speeltje aan een touwtje, maar het kan ook weer vrij zijn.


honden page profiel Silleke PetillekeSilleke Petillekegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Silleke Petilleke

Ik heb het idee dat Kobus de grijpcirkel heeft ontdekt!
Hij komt wel, maar wel op de veilige afstand dat je hem niet kunt 'vangen', hiervoor helpt lokken met koekjes (zal dit via PB uitleggen).

Bij veel herplaatsers zie je dat ze (hoe oud ze ook zijn) ze weer een 'puber periode' krijgen.
Ze gaan zich op hun gemak voelen en ze gaan hun plaats in de groep zoeken.
Dit doet Kobus door te kijken hoe ver hij bij jou kan gaan, in dit geval leterlijk hoe ver hij bij jou weg kan gaan.

Ik zou hem gaan trainen op zijn naam.
Iedere keer als je zijn naam roept en hij reageerd hem een koekje geven.
Verder zou ik het "feest" maken bij jou.
Je zegt dat je hem een koekje geeft als hij zich meld en af en toe laat zitten.
Hij heeft de keus tussen jagen en spelen of een koekje krijgen en een commando opvolgen bij jou.
Logisch dat hij voor de lol gaat.

Zorg dat je hele lekkere koekjes meeneemt tijden het wandelen.
Neem een leuk speeltje mee.
Roep hem tijdens het wandelen en als hij komt geef je hem een koekje en ga je heel vrolijk met hem spelen, maak er een feest van!

Als hij niet komt, ga je dan niet verstoppen, maar ga heel gek doen door te huppelen, springen, rennen en grappig gillen, Kobus zal dit interresant vinden en komen kijken.
Als hij komt wederom lekkers en meyt hem gaan spelen.

Succes!

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Hoi,
Dank voor jullie tips. Nee ik lijn hem juist niet direct aan, dat probeer ik juist te voorkomen. Straf krijgt hij al helemaal niet. Daar heeft hij ben ik bang bij zijn vorige bazen al te veel van gehad. De eerste weken was hij extreem bang voor mijn handen en kwam hij alleen als ik achteruit liep. Dat gaat nu al stukken beter. Ik heb hem mijn hand als target aangeleerd ( linkerhand met gesloten bek aantikken geeft click en koekje )
Wat lukt tot nu toe is met een redelijk tempo los door een bossig gebied fietsen. Dan moet hij extra opletten. Als hij dan links langszij komt rennen mag hij mijn linkerhand aantikken en rol ik een frollicje over de weg. Maar hoe lang hij dat nog goed blijft doen? O-)

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Je kan je lekkers aanpassen. Mijn hond krijgt altijd aan het einde van de kattenloop een beloning, dat wordt door de juf neergelegd. Wanneer de juf lekkers neerlegt dat beter is dan mijn lekkers(ik frolic, zij worst) gaat mijn hond de tweede keer harder, want hij weet dat er worst komt. Dus met de smakelijkheid van je lekkers kan je nog wat winst behalen. Je kan ook gaan afwegen welk lekkers geef ik nu, makkelijk komen, frolic, moeilijk komen(bv veel afleiding) worst(of wat je maar wil). Wat ook wil helpen is een appel doen op de hebberigheid en als je erg tevreden bent de beloning gaan uittellen, dus bijvoorbeeld 4 kleine stukjes geven een voor een terwijl je ook verbaal uibundig prijst.
Nadeel van de frolic rollen is dat dat van je af is. En een hele frolic is misschien wel veel, mooiste beloning is hapslikweg en smaakt naar meer.
Je kan nu ook de duur van de touch uit gaan breiden en hem aanraken toevoegen. Wel lastig met de fiets O-)

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Super dat jullie met me meedenken!
Ik ben zojuit nog een uurtje met hem gaan lopen. Alleen, zonder andere honden of baas. Zes meter lijn, clicker en een zak vol penshapjes. Dat ging heel goed. Hij speelt en snuffelt en doet een dansje, maar komt keurig naast of voor zo gauw ik fluit of zijn naam noem. Ook als ik dat heel zachtjes doe. Hij blijft ook netjes bij me als ik allerlei wendingen loop. De enkele keer dat de lijn even strak kwam te staan kwam hij gauw naar me toe om dat weer op te heffen. Alleen waar veldmuizen zitten ben ik zijn aandacht volledig kwijt. Ik ben daar toch doorheen gaan lopen, waarbij de lijn dus wel strak kwam te staan. Enorm beloond als hij dan naar me toe kwam. ( dus wel een beetje dwang...) Aanlijnen heb ik ook geoefend met een extra lijntje. Dat ging voorheen ook wel. Inderdaad met twee handen en koekjes, of ook wel door hem de touch te laten doen. Alleen gister en vanochtend ging hij op een meter afstand zitten en schoot hij weg zodra ik aanstalten maakte. Wat zal ik doen, zal ik zo eerst nog maar wat door trainen van de week voor ik hem weer loslaat?

honden page profiel Krullenbol and meKrullenbol and me 3 doggies

honden foto van Krullenbol and me

Bekend probleem O-)
Gelukkig gaat t momenteel heel erg goed ;-)
zelfs als hij druk met andere honden is, of met water ;-) Ik heb omdat ander lekkers niet hielp pens ontdooit in een boterhamzakje en dat meegenomen, fluiten gevolgd door het hierkomen van Co werd beloond met lekker happen uit het zakje :-D Hiermee zijn slechte gedrag kunnen ombuigen. De daaropvolgende keren Rodi-worst (das net wat handzamer en fijner mee te nemen) en ook errug lekker volgens Co. Nu gaat t gelukkig super! (soms wel iets minder super, maar nog steeds goed) Dan weer es oefenen met iets heel lekkers en dan zit ie zo weer op beter luisteren haha
Succes he!!

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Met de muisjes zou het een mooie beloning zijn wanneer ie weer terug naar de muisjes mag na het komen.
En een deel van "altijd gehoorzaam" is weten wanneer het geen zin heeft om te roepen en dat dan ook niet doen. Een kunst waar ik zelf nog op aan het oefenen ben O-)

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke



Ja, wendy,
Dat is precies wat ik gedaan heb. Ik heb hem ( aan de lange lijn ) naar de muisjes laten graven. Hem na een poosje voor geroepen, dat uitbundig beloond ( pens, vreugdedansje ) en hem daarna weer vrij gegeven. Dus weer terug in de muisjes. Dit een aantal keer herhaald. Als het met het vuurwerk lukt, morgen weer.
Ik weet dat ik niet moet roepen als hij niet zal komen. Dat heeft geen zin en bevestigt hem alleen maar in de gedachte dat hij soms beter niet kan gaan... Maar wat moet ik als hij steeds verder bij me weg volledig uit zijn dak gaat? Achter de eenden, de hazen, van de ene hond naar de andere? Hij doet andere honden geen kwaad, maar ik wil ook niet dat hij volledig ongecontroleerd op aangelijnde hondjes afvliegt. Daar heb ik zelf ook een broertje aan dood als ik met mijn Ollie aan de lijn loop...
Ik wil hem dus toch proberen zo op te voeden dat hij niet zo volledig onder mijn appel uit gaat.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Als het honden zijn die je vaker tegen komt kan je de eigenaren vragen om hem weg te sturen voor je, gewoon lage stem en een gebaar.
Bij mijn hond werkt een keer in mijn handen klappen soms om aandacht te krijgen waar hij normaalgesproken even een ommetje zou doen.(moet ik nog wel als ie kijkt roepen of fluiten) Maar ook niet elke keer :-)
En het is heel lastig om niets te doen, erg moeilijk zelfs soms. Maar soms is dat het beste.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Als het honden zijn die je vaker tegen komt kan je de eigenaren vragen om hem weg te sturen voor je, gewoon lage stem en een gebaar.
Bij mijn hond werkt een keer in mijn handen klappen soms om aandacht te krijgen waar hij normaalgesproken even een ommetje zou doen.(moet ik nog wel als ie kijkt roepen of fluiten) Maar ook niet elke keer :-)
En het is heel lastig om niets te doen, erg moeilijk zelfs soms. Maar soms is dat het beste.

Emile (Gast)

" Hallo,
Ik zit even in een moeilijk parket met Kobus, en hoop op tips en adviezen.

9 januari gaat hij naar school voor zijn basiscursus. Misschien biedt dat soelaas, maar om 'm al die tijd zijn vrijheid niet te gunnen...
Iemand tips of ideeen? "


Misschien dat het verstandig het probleem dat u beschrijft met de trainer van de basiscursus te bespreken. Het lijkt mij aannemelijk dat u, zoals u eigenlijk al beseft Kobus los van de lijn te lang zijn eigen gang hebt laten gaan. Daardoor heeft uw hond zichzelf dingen geleerd die u als onwenselijk ervaart. Het lijkt mij dat het gedrag dat uw hond bij zichzelf erin heeft getraind er weer uit zal moeten worden getraind.

Wat opmerkingen in het algemeen. Volgens mij is het minder verstandig om een hond langdurig van de lijn los te laten rennen zonder dat je met de hond bezig bent. Per slot van rekening is het in een roedel de Alpha hond, dus voor de hond zijn baas die de leiding heeft over het gebeuren. Ook los van de lijn zal de hondenbaas de gedragingen van zijn hond m.i. behoren te leiden en onder controle te houden. Dus is het m.i. verstandig om je hond wel regelmatig terugroepen en tijdens het loslopen van je hond een spel met je hond spelen in plaats dat je de hond helemaal zijn eigen gang laat gaan en zo toestaat dat deze zichzelf vermaakt met b.v. eenden en andere dieren. Volgens mij is het ook zo dat hoe verder je een hond van je vandaan laat lopen hoe minder je overwicht over je hond wordt totdat het overwicht helemaal is verdwenen en een hond ongecontroleerd zijn eigen gang gaat. Ook het los van de lijn verder van je weg laten lopen van je hond zou eigenlijk stap voor stap opgebouwd moeten worden. Hoe ver een hond verantwoord los van zijn baas vandaan kan zijn hang mijns inziens af van een aantal factoren zoals de leiderschap aspiraties (de dominantie) van de hond zelf, gekoppeld aan de mate van het overwicht dat een baas over zijn hond heeft. Een minder dominante hond met een sterke will to please, in combinatie met een ervaren baas met veel overwicht over zijn hond kan zich wat dat betreft veel meer permitteren dan een hond met een krachtig zelfstandig karakter in combinatie met een onervaren baas die weinig overwicht heeft.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Oei, Kobus gaat z'n eigen gang..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Aanschaf Golden Retriever
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^