Onderzoek veiligheid honden in de auto

honden encyclopedie > Onderzoek veiligheid honden in de auto

door honden page profiel Arjen (Webmaster HondenPage)Arjen (Webmaster HondenPage)goedgekeurde fokker

Onderzoek veiligheid honden in de auto

Exclusief onderzoek Touring: huisdieren in de wagen levensgevaarlijk


Een op de drie Belgen heeft een hond of een kat. Volgens de laatste cijfers spendeerden we in 2004 bijna 760 miljoen euro aan onze huisdieren. De hond en de kat maken deel uit van het gezin en bij verplaatsingen of uitstapjes nemen we ze graag mee. Dat deze verplaatsingen met de auto niet zonder gevaren zijn blijkt uit een studie van Touring, in samenwerking met de Duitse mobiliteitsorganisatie ADAC. Nooit eerder werden hechtsystemen voor huisdieren onafhankelijk getest. Niet vastgehechte honden en katten vormen een uitgesproken levensgevaar voor bestuurder en passagiers, aldus Touring.

Het vervoeren van katten of honden met de wagen is zeer gebruikelijk, maar de manier waarop is bijzonder belangrijk. De beestjes kunnen niet alleen lijden aan reisziekte, maar wanneer ze niet zijn vastgemaakt kunnen huisdieren de bestuurder storen, met risico op een verkeerd stuurmanoeuvre. Vooral katten zijn zeer gevoelig aan trillingen en lawaai van rijdende auto’s. Anderzijds kunnen honden of katten ook levensgevaarlijke verwondingen veroorzaken wanneer ze door de auto worden gekatapulteerd: bij een botsing is de kracht van het gewicht van een hond 30 maal sterker. Touring betreurt dat er geen gegevens beschikbaar zijn over ongevallen die hierdoor worden veroorzaakt. Dit komt omdat de oorzaak van een ongeval nog steeds niet duidelijk wordt omschreven tijdens de vaststelling. De organisatie dringt er al langer op aan dat gegevens over de oorzaak en de omstandigheden van ongevallen in het algemeen wordt opgenomen in de statistieken. Ook dit onderzoek onderlijnt de noodzaak daaraan, zegt Touring. Dierenverenigingen wijzen er immers op dat slechts een handvol hondenbezitters gebruik maakt van bijvoorbeeld een veiligheidsgordel om een dier te vervoeren. Nochtans is dit even belangrijk als de veiligheidsgordel voor de mens.   
Deze test heeft onderzoek gedaan naar verschillende beschikbare en door Europa erkende systemen op de markt. De test gebeurde met behulp van een bestuurdersdummy, een kattendummy van 4 kg en een hondendummy van 22 kg, telkens aan 50 km per uur. Het onderzoek heeft zich vooral gefocust op de risico’s voor bestuurder en passagiers, maar de mogelijke gevaren voor het dier zelf werden ook onder de loep genomen.

De enige veilige manier blijkt de kooi te zijn, geplaatst op de vloer achter de bestuurderszetel, maar dat is enkel mogelijk voor kleinere dieren en dus kleinere kooien. Een andere mogelijkheid is de kooi te plaatsen in de koffer achteraan en een bijzonder stevig hekwerk aan te brengen ter hoogte van de achterbank. Dit systeem is echter niet toepasbaar in alle wagens. Alle andere systemen faalden in de test:

-    Wanneer de hond bijvoorbeeld niet vastgehecht op de vensterbank achteraan wordt geplaatst dan vliegt deze bij een impact naar voor, raakt de achterzijde van de zetel aan ongeveer 50 km per uur met een gewicht impact van 500kg, met fatale hoofdverwondingen voor de inzittenden tot gevolg.
-    Bij een hond die met een speciaal harnasje vastgeklikt wordt in het gordelpunt achteraan, breekt het hechtsysteem gewoon middendoor en vliegt de hond tegen de achterkant van de zetel met zware rugletsels voor de inzittenden tot gevolg. Bij een dubbel hechtsysteem vliegt de hond nog steeds 40 cm naar voor door de lengte van de veiligheidsgordel, met dezelfde gevolgen.
-    Een poes in een kooitje, met de gordels vastgeklikt op de achterbank, heeft ook zware gevolgen bij een impact: het deurtje van de kooi houdt het niet en het dier vliegt er los door tegen de achterzijde van de zetel en wordt het bovenste deel van de kooi compleet vernield door de indringende gordel.

Touring vraagt aan de overheden om te voorzien in een reglementering waarbij hechtsystemen voor dieren op voorhand worden getest. Maar ook de autoconstructeurs moeten in de handleiding van de wagen informatie opnemen over het oordeelkundig vastmaken van huisdieren, aldus de organisatie.



Tips voor het vervoer van huisdieren
? maak in het begin wat korte ritjes om de hond of de kat te laten gewennen aan de auto. Dit zorgt er ook voor dat wagenziekte minder optreedt
? tijdens lange ritten regelmatig stoppen om de hond uit te laten en te laten drinken (zo weinig mogelijk eten)
? maak de hond vast door middel van een veiligheidsharnas
? vervoer een kat zoveel mogelijk in een kooi
? bind het huisdier nooit vast met de leiband (dit kan zware nekverwondingen teweegbrengen)
? bij gebruik van een kooi moet deze zoveel mogelijk worden vastgehecht
? schakel de airbag van de passagier vooraan uit als je het huisdier op deze plaats laat zitten (een       uitklappende airbag heeft fatale gevolgen voor hond of kat)

- einde persbericht -

Ter info: Uitgevoerde tests:
-    kooi met kat op vloer, achter de bestuurderszetel
-    kooi met kat vastgehecht met gordels, op achterbank
-    transversaal geplaatste kooi met hond, in koffer achteraan en hekwerk
-    hond niet vastgemaakt, op vensterbank achteraan
-    hond in harnasje vastgemaakt met gordel, op achterbank, enkel kliksysteem
-    hond in harnasje vastgemaakt met gordel, op achterbank, dubbel kliksysteem

 

^